Списак пројеката чија је реализација у току или ће почети већ од наредног мјесеца је дуг, а Требиње ће у овој години бити велико градилиште. Према грубим процјенама, вриједност инвестирања у пројекте од општег значаја, а које финансирају Град Требиње, Влада Српске или се финансирају из других извора, износи више ид шездесет милиона марака. Због свега тога у Требињу би могло недостајати грађевинских радника.

У Одјељењу за урбанизам, лицитирају са више од двадесет мањих или већих пројеката. Завршава се Градски парк, слиједи уређење десетак градских улица, оборинске канализације, те изградња зграде за младе брачне парове, шест водовода, атлетски стадион, Ватрогасни дом. Убрзо почиње изградња објекта Градске тржнице.

Начелник градског одјељења за урбанизам Марко Рикало каже да је циљ да Требиње за предстојећу туристичку сезону има спремну Градску тржницу и угоститељске садржаје, који ће добити доградњом једног спрата између двије куле.

Прошле године започет градским новцем, у априлу ће бити завршен и усељен Ватрогасни дом. Данас је бетонирано хиљаду квадратних метара спратне плоче.

Град Требиње први реализује изградњу Дјечијег вртића, донацију Владе Србије. Влада Српске финансираће изградњу система водоснабдијевања, стамбени објекат за борачке породице, за избјегле и расељене, и градске обилазнице. На прољеће креће изградња источне обилазнице, у што се, планом инвестиција, укључило предузеће ХЕТ.

Ведран Фуртула, руководилац сектора инвестиционе изградње, ХЕ на Требишњици, каже да је ово предузеће подржало изградњу источне обилазнице око Требиња, тако што ће финансирати документацију, ревизију, истражне радове, те изградњу моста испод бране Горица.

Према ријечима Марка Рикала, циљ је да се у овој години започну или заврше радови у првој фази, од Алексине Међе до Црквине или до моста Црквина.

Осим инвестирања, Градска управа финансира пројектну и другу документацију. Посебан сегмент грађења су стамбено-пословни објекти у граду и апартманско насеље у Граду сунца, чији су носиоци приватна предузећа. Град очекује да се у овој години изгради 8-9 стамбених објеката са 500-600 станова.

Новац од ренти и других плаћања и пореза попуниће градски буџет. У октобру се очекује завршетак затвореног олимпијског базена, који финансира ХЕТ. На прољеће, коначно, креће изградња Палате правде. Рикало је потврдио чињеницу да за све планирано, нема довољно грађевинских радника, а грађевинска оператива ангажује се и из сусједних општина.

 

Извор: РТРС