Spisak projekata čija je realizacija u toku ili će početi već od narednog mjeseca je dug, a Trebinje će u ovoj godini biti veliko gradilište. Prema grubim procjenama, vrijednost investiranja u projekte od opšteg značaja, a koje finansiraju Grad Trebinje, Vlada Srpske ili se finansiraju iz drugih izvora, iznosi više id šezdeset miliona maraka. Zbog svega toga u Trebinju bi moglo nedostajati građevinskih radnika.

U Odjeljenju za urbanizam, licitiraju sa više od dvadeset manjih ili većih projekata. Završava se Gradski park, slijedi uređenje desetak gradskih ulica, oborinske kanalizacije, te izgradnja zgrade za mlade bračne parove, šest vodovoda, atletski stadion, Vatrogasni dom. Ubrzo počinje izgradnja objekta Gradske tržnice.

Načelnik gradskog odjeljenja za urbanizam Marko Rikalo kaže da je cilj da Trebinje za predstojeću turističku sezonu ima spremnu Gradsku tržnicu i ugostiteljske sadržaje, koji će dobiti dogradnjom jednog sprata između dvije kule.

Prošle godine započet gradskim novcem, u aprilu će biti završen i useljen Vatrogasni dom. Danas je betonirano hiljadu kvadratnih metara spratne ploče.

Grad Trebinje prvi realizuje izgradnju Dječijeg vrtića, donaciju Vlade Srbije. Vlada Srpske finansiraće izgradnju sistema vodosnabdijevanja, stambeni objekat za boračke porodice, za izbjegle i raseljene, i gradske obilaznice. Na proljeće kreće izgradnja istočne obilaznice, u što se, planom investicija, uključilo preduzeće HET.

Vedran Furtula, rukovodilac sektora investicione izgradnje, HE na Trebišnjici, kaže da je ovo preduzeće podržalo izgradnju istočne obilaznice oko Trebinja, tako što će finansirati dokumentaciju, reviziju, istražne radove, te izgradnju mosta ispod brane Gorica.

Prema riječima Marka Rikala, cilj je da se u ovoj godini započnu ili završe radovi u prvoj fazi, od Aleksine Međe do Crkvine ili do mosta Crkvina.

Osim investiranja, Gradska uprava finansira projektnu i drugu dokumentaciju. Poseban segment građenja su stambeno-poslovni objekti u gradu i apartmansko naselje u Gradu sunca, čiji su nosioci privatna preduzeća. Grad očekuje da se u ovoj godini izgradi 8-9 stambenih objekata sa 500-600 stanova.

Novac od renti i drugih plaćanja i poreza popuniće gradski budžet. U oktobru se očekuje završetak zatvorenog olimpijskog bazena, koji finansira HET. Na proljeće, konačno, kreće izgradnja Palate pravde. Rikalo je potvrdio činjenicu da za sve planirano, nema dovoljno građevinskih radnika, a građevinska operativa angažuje se i iz susjednih opština.

 

Izvor: RTRS