Алисон Грин је популарни „фриленсер“/freelancer/ и путујући блогер, која путује свијетом у потрази за новим авантурама, добром храном и укупном спознајом о различитим крајевима и културама.

На свом блогу „Eternal Arrival“ уз бројне занимљиве теме, у јануару мјесецу ове године објавила је и своју причу из Требиња, у којој из перспективе активног страног туристе говори о граду подно Леотара, препознајући на фасцинантан начин све предности и недостатке туристичке понуде овог града.

Алисон је Требиње доживила као град „готово без страног туризма, за сада“, у коме имате идеалну прилику да успорите живот и живите добро.

„Иако нема много ствари које треба да урадите у Требињу, то је савршено мјесто да уживате у добром животу и живите мало спорије – али само неко вријеме…
Ријека која пролази кроз Требиње, Требишњица, је запањујуће лијепа. Ово је идеално мјесто за шетњу чак и у врелим љетњим данима, јер уз ријеку дува пријатан повјетарац који раслађује. Док ходате, можете се дивити кристалној љепоти воде
, пише у блогу.

Фото: Алисон Грин / www.eternalarrival.com

Уз оду планинама овог краја ова блогерка примјећује да Требиње има можда и најмање туризмом узурпиран Стари град на цијелом Балкану (!?), што је само по себи довољно разлога да посјетите овај историјски дио града. Стари град су изградиле Османлије у 18. вијеку и скоро је нетакнут. Дивно је шетати кроз њега, јер вас готово нико не узнемирава.“

Фото: Алисон Грин / www.eternalarrival.com

Требињска пијаца је такође привукла пажњу популарне блогерке, која је добро информисана и каже да је најбоље посјетити суботом.

„Можете добити све, од најсвјежијих органских производа преко локалног меда до домаћег сушеног пршута и различитих ручно справљених сирева. Нажалост, сиреви су у опасности да опстану због прописа ЕУ, којој БиХ тежи. Зато пожурите да их пробате“, додаје ова блогерка.

Она хвали и домаћи ајвар, а за оне нешто „храбрије“ препоручује домаћу ракију.

„Ако желите још више пејзажа, не пропустите „планинарење“ у Требињу. Требиње је окружено са седам брда, свака са својим јединственом „позивницом“ за посјету, као што је напуштена аустро-угарска тврђава Страч. Шетње су умјерене, и узеће вам око сат и по или два, и не захтевју посебну обућу“, пише Алисон Грин.

Фото: Алисон Грин / www.eternalarrival.com

Она говори и о „чуду од једног од најљепших мостова у БиХ„.

„Арсланагић мост је један од најљепших у БиХ – а то је земља која је поносна на своје мостове (да ли сте видели Стари мост у Мостару? – диван је!). Комплет са два велика лука и четири мања, његов јединствени дизајн је карактеристика бивших отоманских утицаја“, наводи се у детаљном опису Требиња и најстаријег моста у граду.

Фото: Алисон Грин / www.eternalarrival.com

Алисон у опису манастира Херцеговичка Грачаница истиче занимљив утисак који је стекла:

„Угледавши манастир Херцеговачка Грачаница имала сам озбиљан осећај „дежа ву“-а /већ виђено – прим. прев./ , јер је то реплика манастира Грачаница на Косову, коју сам имала прилику видјети приликом посјете Приштини. Направљена је у српском православном стилу, овај манастир је дефинитивно вриједи посјетити, јер је за разлику од већине других вјерских објеката у БиХ /које је блогерка посјетила оп.прев./ није у питању џамија. Али, пошто је Требиње дио Републике Српске, полу-аутономног ентитета у оквиру Босне и Херцеговине, заправо је већина становника Срба – и стога већина су православци. Још једна ствар коју ћете примјетити је да су сва имена улица на ћирилици, што је нешто што нећете видјети у Мостару или Сарајеву!“

Фото: www.flickr.com

Блогерка препоручује уживање у заласку сунца са Црквине, тј. из близине Херцеговачке Грачанице, уз како наводи уживање у пиву или ракији.

Фото: Алисон Грин / www.eternalarrival.com

Дегустација вина

Ауторка блога се осврће и на виноградарске и винарске специфичности овог краја.

„Да ли сте знали да је Херцеговина, гдје спада и регион Требиња, познати пољопривредни регион, посебно познат по свом вину? Не, ни ја. Има много мјеста само неколико километара ван Требиња, гдје можете да дегустирате вина у локалним винаријама, иако обично захтјевају мању групу и организован долазак. Дегустација вина је веома јефтина – обично око 10 марака (5 евра), укључујући храну! Или, ако желите да пробате неке локална вина у ресторану, пробајте „Вукоје“. То је значајно изнад стандарда у БиХ, али и даље ће бити тешко да потроше више од 10 или 15 евра по особи у том задовољству.

Ако не желите да дегустирате вина, али желите да понесете нека домаћа вина из продавнице или ресторана; потражите Жилавку ако желите бијело вино, а Вранац ако преферирате црвено“, завршава своју причу о Требињу Алисон Грин.

Државе које је посјетила ауторка

Свакако пажње вриједни записи ауторке која је обишла и описала 38 земаља свијета, а свој авантуристички дух пробудила још као дванаестогодишњакиња када је оцу задала невоље одлучивши да сама потражи идеалан сладолед у уским улицама Венеције, док је своје прво самостално путовање имала већ у седамнаестој години када се из родне Калифорније запутила у Еквадор. Са 18 година боравила је на полугодишњем школовању у Прагу, а по завршеном образовању добила је посао наставника за специјално образовање у родном Њујорку /Калифорнија/, које јој је давало довољно слободног времена за путовања.

 

Сваку прилику користи за путовања, па ако то нису она већа (Европа, Африка, Азија) она искористи дане викенда да „скокне“ до Канаде или уграби неки јефтин лет до Порторика – “ чисто да би остала нормална“ наводи у својој биографији.

Алисон Грин у Кјоту, Јапан

 

Извор: eternalarrival.com

Превод и адаптација: Херцеговина Промо

Facebook komentari

komentar