Alison Grin je popularni „frilenser“/freelancer/ i putujući bloger, koja putuje svijetom u potrazi za novim avanturama, dobrom hranom i ukupnom spoznajom o različitim krajevima i kulturama.

Na svom blogu „Eternal Arrival“ uz brojne zanimljive teme, u januaru mjesecu ove godine objavila je i svoju priču iz Trebinja, u kojoj iz perspektive aktivnog stranog turiste govori o gradu podno Leotara, prepoznajući na fascinantan način sve prednosti i nedostatke turističke ponude ovog grada.

Alison je Trebinje doživila kao grad „gotovo bez stranog turizma, za sada“, u kome imate idealnu priliku da usporite život i živite dobro.

„Iako nema mnogo stvari koje treba da uradite u Trebinju, to je savršeno mjesto da uživate u dobrom životu i živite malo sporije – ali samo neko vrijeme…
Rijeka koja prolazi kroz Trebinje, Trebišnjica, je zapanjujuće lijepa. Ovo je idealno mjesto za šetnju čak i u vrelim ljetnjim danima, jer uz rijeku duva prijatan povjetarac koji raslađuje. Dok hodate, možete se diviti kristalnoj ljepoti vode
, piše u blogu.

Foto: Alison Grin / www.eternalarrival.com

Uz odu planinama ovog kraja ova blogerka primjećuje da Trebinje ima možda i najmanje turizmom uzurpiran Stari grad na cijelom Balkanu (!?), što je samo po sebi dovoljno razloga da posjetite ovaj istorijski dio grada. Stari grad su izgradile Osmanlije u 18. vijeku i skoro je netaknut. Divno je šetati kroz njega, jer vas gotovo niko ne uznemirava.“

Foto: Alison Grin / www.eternalarrival.com

Trebinjska pijaca je takođe privukla pažnju popularne blogerke, koja je dobro informisana i kaže da je najbolje posjetiti subotom.

„Možete dobiti sve, od najsvježijih organskih proizvoda preko lokalnog meda do domaćeg sušenog pršuta i različitih ručno spravljenih sireva. Nažalost, sirevi su u opasnosti da opstanu zbog propisa EU, kojoj BiH teži. Zato požurite da ih probate“, dodaje ova blogerka.

Ona hvali i domaći ajvar, a za one nešto „hrabrije“ preporučuje domaću rakiju.

„Ako želite još više pejzaža, ne propustite „planinarenje“ u Trebinju. Trebinje je okruženo sa sedam brda, svaka sa svojim jedinstvenom „pozivnicom“ za posjetu, kao što je napuštena austro-ugarska tvrđava Strač. Šetnje su umjerene, i uzeće vam oko sat i po ili dva, i ne zahtevju posebnu obuću“, piše Alison Grin.

Foto: Alison Grin / www.eternalarrival.com

Ona govori i o „čudu od jednog od najljepših mostova u BiH„.

„Arslanagić most je jedan od najljepših u BiH – a to je zemlja koja je ponosna na svoje mostove (da li ste videli Stari most u Mostaru? – divan je!). Komplet sa dva velika luka i četiri manja, njegov jedinstveni dizajn je karakteristika bivših otomanskih uticaja“, navodi se u detaljnom opisu Trebinja i najstarijeg mosta u gradu.

Foto: Alison Grin / www.eternalarrival.com

Alison u opisu manastira Hercegovička Gračanica ističe zanimljiv utisak koji je stekla:

„Ugledavši manastir Hercegovačka Gračanica imala sam ozbiljan osećaj „deža vu“-a /već viđeno – prim. prev./ , jer je to replika manastira Gračanica na Kosovu, koju sam imala priliku vidjeti prilikom posjete Prištini. Napravljena je u srpskom pravoslavnom stilu, ovaj manastir je definitivno vrijedi posjetiti, jer je za razliku od većine drugih vjerskih objekata u BiH /koje je blogerka posjetila op.prev./ nije u pitanju džamija. Ali, pošto je Trebinje dio Republike Srpske, polu-autonomnog entiteta u okviru Bosne i Hercegovine, zapravo je većina stanovnika Srba – i stoga većina su pravoslavci. Još jedna stvar koju ćete primjetiti je da su sva imena ulica na ćirilici, što je nešto što nećete vidjeti u Mostaru ili Sarajevu!“

Foto: www.flickr.com

Blogerka preporučuje uživanje u zalasku sunca sa Crkvine, tj. iz blizine Hercegovačke Gračanice, uz kako navodi uživanje u pivu ili rakiji.

Foto: Alison Grin / www.eternalarrival.com

Degustacija vina

Autorka bloga se osvrće i na vinogradarske i vinarske specifičnosti ovog kraja.

„Da li ste znali da je Hercegovina, gdje spada i region Trebinja, poznati poljoprivredni region, posebno poznat po svom vinu? Ne, ni ja. Ima mnogo mjesta samo nekoliko kilometara van Trebinja, gdje možete da degustirate vina u lokalnim vinarijama, iako obično zahtjevaju manju grupu i organizovan dolazak. Degustacija vina je veoma jeftina – obično oko 10 maraka (5 evra), uključujući hranu! Ili, ako želite da probate neke lokalna vina u restoranu, probajte „Vukoje“. To je značajno iznad standarda u BiH, ali i dalje će biti teško da potroše više od 10 ili 15 evra po osobi u tom zadovoljstvu.

Ako ne želite da degustirate vina, ali želite da ponesete neka domaća vina iz prodavnice ili restorana; potražite Žilavku ako želite bijelo vino, a Vranac ako preferirate crveno“, završava svoju priču o Trebinju Alison Grin.

Države koje je posjetila autorka

Svakako pažnje vrijedni zapisi autorke koja je obišla i opisala 38 zemalja svijeta, a svoj avanturistički duh probudila još kao dvanaestogodišnjakinja kada je ocu zadala nevolje odlučivši da sama potraži idealan sladoled u uskim ulicama Venecije, dok je svoje prvo samostalno putovanje imala već u sedamnaestoj godini kada se iz rodne Kalifornije zaputila u Ekvador. Sa 18 godina boravila je na polugodišnjem školovanju u Pragu, a po završenom obrazovanju dobila je posao nastavnika za specijalno obrazovanje u rodnom Njujorku /Kalifornija/, koje joj je davalo dovoljno slobodnog vremena za putovanja.

 

Svaku priliku koristi za putovanja, pa ako to nisu ona veća (Evropa, Afrika, Azija) ona iskoristi dane vikenda da „skokne“ do Kanade ili ugrabi neki jeftin let do Portorika – “ čisto da bi ostala normalna“ navodi u svojoj biografiji.

Alison Grin u Kjotu, Japan

 

Izvor: eternalarrival.com

Prevod i adaptacija: Hercegovina Promo

Facebook komentari

komentar