Dolaskom proljeća i cvjetanjem biljaka javljaju se različite alergijske vrste, koje su sve više zastupljene među građanima svih uzrasta i malo po malo prerastaju u pandemiju današnjice.

Doktor Saša Borjan rekao je da postoje različita alergijska oboljena, čija je lista sve duža i važno je razlikovati tri vrste alergija, a to su inhalatorne alergene koje osoba udahne (polen), kontaktne alergene (prašina) i alergen na hranu (osjetljivost na jagode, gulten…).

 „Alergija je reakcije našeg organizma na određene alergene, koje naš organizam prepoznaje kao strana tijela i na ta strana tijela reaguje stvarajući jednu imunološku reakciju“, naveo je Borjan.

Kako je naglasio, pojavom biljke ambrozije u vazduhu se stvara koncentracija polena, što dovodi do najćešće zastupljene vrste alergije na polen, koja je sezonskog karaktera.

Alergije sezonskog karaktera, kao što je alergija na polen, se javljaju u prelaznim godišnjim dobima, kao što su proljeće ili jesen. Njihov intezitet se smanjuje postepeno prolazom tih godišnjih doba“, kazao je doktor.

Kao najčešće simptome koji ukazuju na pojavu alergije naveo je šmrcanje, suzenje očiju, kijanje i kašljanje, peckanja i svrab nosa, te dodao da postoje određene terapije koje mogu da ublaže simptome alergijske reakcije, ali ne i da otklone alergijsko oboljenje.

U terapiji alergije važno je da izbjegavamo kontakt sa alergenima za koje znamo da nam smetaju i da uzimamo odgovarajuću terapiju. Pacijenti se nakon konzumacije terapije osjećaju lakše ali ti simptomi se i dalje javljaju, naglasio je  Borjan.

Pored navedene alergije na polen, doktor je predočio i druge vrste alergija koje su jednako važne i česte, kao što je alergija na ujed insekata, na travu i hrastovo drvo, a kako je  naveo kod djece su najčešće zastupljene kožne alergije, kao i alergije na hranu.

Na pitanje koje životno doba najčešće zahvata alergija doktor je kazao da alergija ne bira različitost u uzrastu, već da se razlike prave od čovjeka do čovjeka i stanja imunoloških sistema.

„Imamo čovjeka od 50 godina koga je ujeo roj pčela i on nema posljedice, a imamo čovjeka koga ujede jedna pčela i izazove alergijsku reakciju“, objasnio je doktor.

Kako je to živjeti sa alergijom kazala nam je studnetica Anđela Savić, koja se sa alergijom na polen bori već sedam godina.

Koristim lijekove ali oni mi ne pomažu uvijek. Čulo mirisa i ukusa su mi prigušeni a često imam problem zbog svraba i suzenja očiju“, rekla je Savićeva.

Kako je naglasila alergija zna biti jako naporna, ali vremenom se naviknete na život sa njom, jer je dio vas.

 

 

Nikolina Sudar

HP, jun 2020.