Aleksandra Samardžić rođena je 23. septembra 1997. godinu u Trebinju, a svoje prve sportske korake napravila je u Džudo klubu Berkovići. Do titule najbolje u BiH došla je prevashodno zbog dvije medalje sa evropskih takmičenja ove godine.

 

Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Aleksandra Samardžić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji „Nezavisnih novina“ i Radio-televizije BiH.

Svečana manifestacija na kojoj su krunisani novi vladari bh. sporta održana je večeras u hotelu „Terme Ilidža“ u Sarajevu uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica iz sportskog, političkog i javnog života BiH.

Tuka je epitet najboljeg što je sport iznjedrio u godini koja je na izmaku, zaslužio fantastičnim rezultatima od kojih se izdavaja bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu. Tuka je u trci na 800 metara kroz cilj prošao kao treći, ušašvi tako u istoriju bh. atletike kao osvajač prve svjetske medalje za „kraljicu sportova“ u BiH. Osim bronze za koju svi kažu da je „zlatnog sjaja“, naš reprezentativac je imao odlične trke i na mitinzima Dijamantske lige, a ostaće upamćena ona u Monaku kada je istrčao 1.42.51 minuta, što je, osim bh. rekorda, ujedno i najbrže vrijeme istrčano u ovoj disciplini u 2015. u svijetu.

„Hvala svima koji su mi bili podrška. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mojim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom klubu Zenica, Atletskom savezu BiH, mojim prijateljima, treneru Đaniju koji je od mene napravio vrhunskog sportistu i, naravno, mojoj porodici koja mi je bila najveća podrška“, kazao je Tuka, uz kojeg su u najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu još bili košarkaš Džanan Musa i džudista Harun Sadiković.

Aleksandra Samardžić je članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, a ove godine je, između ostalog, osvojila dva evropska odličja. Na EP do 21 godine u austrijskom Obertvartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na EP za mlađe seniorke u Bratislavi. Ove godine je bila i zlatna na Balkanijedi u Sofiji, zlatna na Evropskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

„Kao mlada sportistkinja željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju. Zahvaljujem se ‘Nezavisnim novinama’, BHRT-u, kao i svojoj porodici, prijateljima, svim kolegama, te treneru Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi i Larisi Cerić“, kazala je Samardžićeva.

Osim nje, u najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Izbor najboljeg sportiste BiH, koji je ove godine doživio svoje 15. jubilarno izdanje, održan je pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i uz partnerstvo sa Olimpijskim komitetom BiH.

Na svečanoj manifestaciji su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je kadetska košarkaška reprezentacija BiH, koja je aktuelni šampion Evrope. Osim evropskog zlata, zlani mladići bh. košarke su trijumfovali na Evropskom ljetnom festivalu mladih. Za jedan od najvećih uspjeha kolektivnog sporta u BiH selektor kadeta Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015.

 

Izvor: Nezavisne novine