Ne ljuti se, već se zahvali i nasmij se! Iskreno smijanje podstiče lučenje hormona koji čuvaju zdravlje, a smijeh je i jedan od najboljih lijekova protiv proljećnog umora.

Nakon dvije godine istraživanja, naučnici su otkrili da smijanje snižava nivo štetnih hormona stresa.

Nivoi dvije vrste hormona – beta endorfina (odgovornih za ublažavanje depresije) i ljudskog hormona rasta (HGH koji pomaže imunitetu), znatno su porasli dok su ispitanici gledali smiješne video snimke. Takvih promjena nije bilo u grupi ispitanika koja nije gledala ove video snimke.

Studija je pokazala da smijeh smanjuje nivo triju stresnih hormona, tako da su se nivoi kortizola, adrenalina i katabolita dopamina znatno smanjili.

Hronično izlučivanje stresnih hormona može da oslabi imuni sistem i izazove razvoj mnogih bolesti.

„Kada bi se ljudi češće smijali, mnoge boljke koje su posledica savremenog načina života i svakodnevnog stresa bile bi ublažene, ako ne i iskorenjene „, kaže psihoterapeut dr Stiv Vilson.

Smijeh izaziva brojne fiziološke promene: mišići se grče i opružaju, puls i pritisak rastu, disanje se ubrzava, pa kiseonik brže stiže do mozga.

U izvjesnom smislu, grohotan smijeh može se uporediti i sa vježbanjem blagog intenziteta.

Dakle, dnevna doza smijeha dobra je i za vitku liniju. Na Vanderbilt univerzitetu sproveli su istraživanje čiji su rezultati pokazali da se za 10-15 minuta smijanja sagori čitavih 50 kalorija. Nije loše, zar ne?

Evo još nekoliko dobrih razloga za dnevnu dozu kikotanja:

Istraživači sa Univerziteta države Merilend proučavali su efekte smijanja na krvne sudove. Ispitanicima su prikazivane komedije ili drame, a zatim im je meren protok krvi. Krvni sudovi osoba koje su gledale komedije lako su se širili i skupljali, a protok krvi bio je normalan. Ali, krvni sudovi ispitanika iz grupe koja je gledala drame bili su „stegnuti“, a protok krvi bio je ograničen.

Smijanje je dobro i za imunitet. Dr Li Berk, pionir u istraživanju smijeha kaže da je ustanovljeno kako smijeh smanjuje nivo kortizola, epinefrina i drugih hormona stresa, koji nam „obaraju“ imuni sistem.

Smijeh, takođe, pomaže i osobama koje su preživele srčani udar. U istraživanju koje je vršeno pre desetak godina učestvovalo je 48 ispitanika koji su bili na kardiološkoj rehabilitaciji. Polovina ispitanika je gledala tridesetominutni smešan video program svakog dana, a polovina nije. U toku sledeće godine samo dvije osobe doživele su srčani udar, dok ih je u drugoj grupi bilo desetoro. Smijanje pomaže i zaceljivanju rana, povećava šanse za uspješnost procesa vantelesne oplodnje…

Dakle, imate dovoljno razloga da uživate u 1. aprilu – šalite se na svoj ili na tuđ račun, danas ali i inače. Bacite se na „smijehoterapiju“!

Izvor : Mondo