Grad Trebinje i Agrarni fond Trebinje pozivaju sve zainteresovane u sektorima:Prerada povrća, prerada voća, vinarstvo i maslinarstvo, prerada mlijeka, prerada mesa da prisustvuju info danu u Trebinju,u četvrtak  01. avgusta u 14 časova, u prostorijama Poslovnog inkubatora, koji će se organizovati povodom objave novog javnog poziva za dodjelu grantova prerađivačima u poljoprivredno – prehrambenoj industriji u okviru projekta “Кonkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije –EU4Business”.

Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda finansira Evropska unija (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) II, a zajednički implementiraju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

UNDP je odgovoran za provedbu projektnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i ruralnog razvoja, i njihovi predstavnici će detaljno informisati učesnike o aktuelnom Javnom pozivu i odgovoriti na sva pitanja.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti:

Obrti, samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom zadnje tri godine i upisani su u registar gazdinstva, a planiraju da kroz ovaj javni poziv investiraju u preradu poljoprivredno prehrambenih proizvoda.
Obrti, preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda i upisani su u registar klijenata kod nadležnog ministarstva/institucije.

Ukupna raspoloživa sredstva za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznose do 2,550,000 КM. Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 145,000 КM do 290,000 КM (bez PDV-a). Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 50% ukupnog iznosa predložene investicije (50% sufinansiranje podnosioca prijave i 50% sufinansiranje kroz mjeru podrške). Sufinansiranje mora biti novčano te se učešće neke druge vrste neće uzimati u obzir.

Izvor: Grad Trebinje