Danas je u Agrarnom fondu grada Trebinja održan sastanak sa 30 poljoprivrednih proizvođača kako bi se ugovorio otkup proizvoda za narednu godinu.

-Potrebno je da poljoprivrednici proizvode dovoljnu količinu proizvoda, jer će nam za narednu sezonu trebati 100 tona povrća. Potpisali smo ugovore o prodaji proizvoda sa lancima marketa i nekim restoranima – rekao je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.

Ove godine je Agrarni fond, u dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, otkupio i dalje prodao oko 30 tona proizvoda, a do kraja godine bi trebalo da bude zaključeno još ugovora za 20-30 tona povrća.

-Najviše se traži krompir, kojeg nažalost nismo imali dovoljno na području Trebinja, pa smo morali da idemo u okolne opštine, najviše u Nevesinje. Glavna ideja nam je da se u marketima, piljarama i restoranima prodaju proizvodi sa trebinjskih njiva, a ne da ih uvozimo iz okolnih gradova – dodaje Dutina.

Agrarni fond je ove godine pokrenuo otkupne stanice, gdje su napravljene četiri mini hladnjače u četiri ruralne mjesne zajednice i upravo će na ovim stanicama biti stavljen fokus u narednom periodu, kako bi profunkcionisale u punom kapacitetu.

Proizvodi koji se najviše traže su crveni i bijeli luk, cvekla, krastavci, paradajz, paprika, zelena salata, mrkva i krompir.

Milivoje Paovica, jedan od poljoprivrednika, istakao je da do sada nije sarađivao sa Agrarnim fondom.

-Prvi put sarađujem sa Agrarnim fondom i jako sam zadovoljan, ponuđeni su nam dobri uslovi i dobre otkupne cijene – rekao je Paovica.

 

HP, decembar 2018.