U Trebinju je održana nesvakidašnja pres-konferencija. Nakon napada na njegovu kancelariju, advokat Rato Runjevac odlučio je da progovori o stanju u pravosudnim organima u ovom gradu. Runjevac tvrdi da u osnovnom i okružnom sudu u Trebinju vladaju nepotizam, mito i korupcija.

 

Zbog toga je, kako navodi, neophodno sprovesti reizbor sudija, jer su neki od njih na čelu sudova više od 20 godina. Njegove optužbe, iz osnovnog i okružnog suda Trebinje nisu željeli da komentarišu.

Napad na advokatsku kancelariju posljednji je atak na advokata Rata Runjevca i njegove saradnike. Već dvije godine , tvrdi, njemu i njegovim saradnicima upućivane su prijetnje, a nedavno ga je udario i jedan policajac. Sve je, kaže, prijavio nadležnim organima, ali rezultata nema.

Runjevac je posebno nezadovoljan radom predsjednika ovdašnjeg osnovnog i okružnog suda i njihovim sudijama. Zbog njihovog rada, bezbjednost građana i imovine je, tvrdi, ugrožena. Na procesuiranje dođu samo sitni kriminalci, dok, kako kaže velike ribe, ostaju zaštićene.

Prozvani predsjednici trebinjskog osnovnog i okružnog suda Milan Bosić i Bojan Stević nisu željeli dati izjavu. Nezvanično su nam poručili da su navodi advokata Runjevca netačni i da nisu vrijedni komentara.

Runjevac, ipak, ne odustaje. Najavljuje novu pres-konferenciju na kojoj će, kaže, govoriti o konkretnim imenima.

 

Izvor: RTRS