Ceremonija dodjele 87. po redu prestižne filmske nagrade Oscar bit će održana u Hollywoodu u nedjelju, 22. februara u 19 sati po lokalnom vremenu (oko 4 sata u noći sa nedjelje na ponedjeljak po našem vremenu).

Snimak ceremonije će prenositi brojne TV kuće u čak 225 zemalja svijeta, a ovogodišnju dodjelu Oscara će voditi Neil Patrick Harris.

Za najbolji su film ove godine nominirana sjedeća ostvarenja: „American Sniper“ (o kojem se u zadnje vrijeme dosta govori i piše kao o ovogodišnjem pobjedniku), „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)“, „Boyhood“, „The Grand Budapest Hotel“, „The Imitation Game“, „Selma“, „The Theory of Everything“ i „Whiplash“.

Gumci koji se takmiče za Oscara za glavnu mušku ulogu su: Steve Carell za ulogu u filmu „Foxcatcher“, Bradley Cooper (film „American Sniper“), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game“), Michael Keaton („Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance“) i Eddie Redmayne („The Theory of Everything“).

Za glavnu žensku ulogu ove su godine nominirane: Marion Cotillard (za ulogu u filmu „Two Days, One Night“), Felicity Jones („The Theory of Everything“), Julianne Moore („Still Alice“), Rosamund Pike („Gone Girl“)Oscar je ime za slavnui američku filmsku nagradu Academy Award koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka kako bi odala počast ostvarenjima profesionalaca u filmskoj industriji, uključujući reditelje, producente i scenariste.

Formalna svečanost na kojoj se nagrade dodjeljuju je među najstarijim, najpoznatijim, najprestižnijim i najgledanijim filmskim svečanostima u svijetu, a prva dodjela Oscara održana je u četvrtak, 16. maja 1929. u Hollywoodu kako bi se odala počast filmskim postignućima 1927. i 1928.

Nagrada se dodjeljuje u više kategorija, a zaključno sa 80. dodjelom Oscara održanom 2008, podijeljeno je ukupno 2696 Oscara. i Reese Witherspoon („Wild“).

Izvor: klix.ba