У пренесеном, али и дословном смислу (због тога се прије спавања дјеци причају бајке). Ово су митови у које толико људи вјерује да је врло тешко разоткрити их, а они нам наносе много штете и спречавају нас да искористимо своје потенцијале.

 

Мит бр. 1 – Има времена Реалност:

Имате мање времена него што мислите. Сада имате мање времена него што сте имали прије сат времена. Планирајте пажљиво, али немојте предуго одгађати дјеловање.

 

Мит бр. 2 – Можете  се  ослонити  на друге Реалност:

Кад се нечим бавите, сами сте. Наравно, свако има особе које се брину за њега и подупиру вас, али на крају крајева, све битно морате одрадити сами. Други вам могу помоћи својом љубављу и пажњом, али немојте очекивати да ће неко одрадити ваш посао.

 

Мит бр. 3 – Врло сте важни Реалност:

Изађите ван током ноћи и погледајте око себе, затим небо. Оно је ту милионима година, а ви тек неколико. За стотину година оно ће бити још ту, а вашег имена се вјероватно нико неће сјећати. Због чега и би? Да бисте били важни морате се јако, јако потрудити, то не долази само од себе.

 

Мит бр. 4 – Друге би  требало  да  ставите  испред  себе Реалност:

Многи људи упадају у замку „доброте“. Стално се труде бити добри и угодити другима. Немојте се заваравати, ако желите бити срећни – морате више бринути о себи него о било коме другом.

 

 Мит бр. 5 – Требало би  да  избјегавате конфликте Реалност:

Конфликти су свуда око нас, а права истина је да се они не могу избјећи. Умјесто да их избјегавате, научите се с њима цивилизовано носити. Особе које се заузимају за себе неће бити кажњене, а оне које избјегавају и игноришу проблеме само стварају још више проблема.

 

Мит бр. 6 – Разлика  између  успјеха и неуспјеха је срећа Реалност:

У овај мит вјерују лијени. Успјешност, без обзира шта она значила, захтијева планирање, обавезивање и много посла. Наравно, многе ствари су изван наше контроле, али животи успјешних људи су такође пуни непредвидивих околности и оних на које нису могли утицати, али су се знали носити с онима на које су могли утицати.
Извор: Независне новине