Ово је кратка листа занимљивих чињеница о благотворном дејству јабука на наше здравље. Неке од њих ће вас изненадити сигурно!

 

Јабуке продужавају живот

Након анализе 25.000 људи у доби од 49 до 79 година, истраживачи са Универзитета у Кембриџу су закључили да је чувена енглеска изрека “Ан аппле а даy, кеепс а доцтор аwаy” права истина.

Научници су израчунали да свакодневним конзумирањем јабука ви заиста можете продужити живот. За овај магичан ефекат је заслужан пектин – природни полимер који апсорбује загађиваче (тешке метале, холестерол па чак и радиоактивне материје), и избацује их из тијела. Јабука такође чисти цријева и враћа микрофлору, побољшава крв и јача имуни систем. Укратко, ради као прави еликсир младости.

Јабуке штите од рака

Јабуке садрже изузетно велике количине антиоксиданата који неутралишу слободне радикале – супстанце које изазивају рак. Оне такође садрже тритерпеноиде – органска једињења која блокирају раст ćелија рака у млијечним жлијездама, јетри и дебелом цријеву.

 Јабука спријечава болести срца

Током године, истраживачи са Универзитета у Флориди тестирали су групу жена (45 до 65 година) на холестерол у крви. Испитаници су сваки дан јели 75 грама сухих јабука. Као што су показали резултати тестова, послије само шест мјесеци, ниво лошег холестерола код жена пао је за 23%.

Јабуке олакшају болести дигестивног тракта

Влакна у јабукама стимулишу функцију цријева и подржавају микрофлору и помажу у борби против опстипације. И органске киселине, које се такође налазе у јабукама, подстичу пробаву.

Корисно само месо и кора – али не и сјеменке

Иако се данашњи текст фокусира на користи од јабуке, не можемо не споменути да су за људски организам корисни само месо и кора плода. Сјемнке је најбоље избјегавати – оно садржи отровне супстанце. Ако случајно поједете 3-4 сјеменке из јабуке, не брините. Међутим, ради своје безбједности покушајте да избјегавате сјеменке из јабуке, јер су пуне отровних киселина.

Извор: Независне новине