Кафа је незаобилазни јутарњи ужитак многих, али сигурно не знате све о томе како дјелује на вас – и сигурно ћете препознати код себе неку од 5 грешака које праве људи који пију кафу.

Пијете сваког јутра исту количину кафе

Како то утиче на вас: Варирање нивоа хормона може успорити процес обраде кофеина. Због тога се код трудница (већина доктора се слаже да једна шољица кафе дневно током трудноће не представља проблем) или оних жена које узимају контрацептивне пилуле које садрже естроген мала количина кофеина задржава у телу дуже него иначе. Студије су показале да се процес успорава и у току менструалног циклуса, када је ниво естрогена највећи. Шта треба да радите: Пијте мању шољицу током касне лутеалне фазе циклуса (или у периоду када се јавља ПМС) да видите да ли ће се ишта променити по питању тога како се осећате и како спавате.

Цигарете сте заменили кафом

Како то утиче на вас: Након што сте оставили пушење, кафа вам је нови најбољи пријатељ? Имамо лошу вест. Један од нуспродуката цигарета је тај што оне убрзавају рад јетре, што чини да она брже обради кофеин. Због тога пушачи имају већу толеранцију на кофеин и треба им 3 до 4 пута више кафе него напушачима да би она постигла ефекат. Шта треба да радите: Када одлучите да оставите цигарете, морате знати да ако наставите да пијете исту количину кафе као док сте пушили то може утицати на то да се осећате узрујано, раздражљиво и веома нервозно, што није добро ни у ком случају.

Завршавате своју шољицу до 11 ујутру

Како то утиче на вас: Према једном новијем истраживању, неки људи имају гене који потомажу брже прерађивање кофеина, док они који их немају могу бити два до три пута спорији. Дакле, ако сте од оних људи који су веома осетљиви на кофеин, 200 милилитара кофеина које попијете ујутру можда неће бити потпуно обрађено ни када увече легнете да спавате. Шта треба да радите: Не постоји доступан медицински тест којим бисте открили колико брзо ваш организам прерађује кофеин. Ако имате проблема са спавањем, потрудите се да не уносите кофеин бар 12 сати пре спавања.

Покушавате да кофеин избаците из организма трчањем и енормним количинама воде

Како то утиче на вас: Молекули кофеина циркулишу вашим крвотоком и тек их јетра деактивира, а затим се излучују кроз бубреге. Не можете ништа урадити да убрзате тај процес. Шта треба да радите: Кофеин подстиче реаговање на стрес. Када се осећате узнемирено, идите у тиху собу (или ставите слушалице које вас звучно изолују) и радите ствари које бисте иначе радили да се ослободите стреса: медитирајте или дишите дубоко.

Избегавате еспресо јер мислите да је прејак

Како то утиче на вас: Еспресо садржи много кофеина, али баш зато се служи у малим шољицама. Уобичајена шољица еспреса заправо има мање кофеина него шоља обичне кафе од 200 mililitara. Šta treba da uradite: Espreso može biti dobra alternativa za one dane kada vam treba brza injekcija energije.

Извор: noizz.rs