Vinogradari u Hercegovini, već duži niz godina, ne pamte povoljnije uslove za jesenje radove u vinogradima. U punom jeku je rezidba na oko stotinu šezdeset hektara najvećih vinograda, u vlasništvu preduzeća Agrofin. Radovi su počeli prvih dana decembra.

 

 

Umjesto da počne u prvoj dekadi decembra, vinogradari su, ove godine do tada završili obavezno zimsko oranje. Na ruku su im išli sunčani dani i smanjen procenat vlažnosti zemljišta.

Tridesetak radnika ranije su počeli i rezidbu vinove loze. Iako se jutarnje i noćne temperature povremeno spuštaju do nule, dnevne temperature dopustile su vinogradarima da rezidbu izvode preko planiranog obima.

Cifra ispod linije ovogodišnje poslovne sezone je pozitivna, pa vlasnici planiraju da investiraju u proširenje sistema za navodnjavanje, za novih 25 hektara, i povećanje površina pod vinovom lozom.

“Očekujem da ćemo sa Ministarstvom poljoprivrede potpisati koncesiju da u narednom sedmogodišnjem ciklusu neke vinograde zanovimo i podignemo nove na oko 250 hektara”, ističe Dragan Anđelić, direktor Agrofin d.o.o.

Sadnja novih vinograda inovih sorti grožđa može se očekivati već narednog proljeća. Ukupne investicije su planirane na oko tri miliona evra.

 

 

Izvor: RTRS, Foto: screenshot