ВИСОКИ ДЕЧАНИ, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Иринеј и његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служе Свету архијерејску литургију у манастиру Високи Дечани.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je danas da su se Srbi u Republici Srpskoj izborili za svoju slobodu, koju ne daju ni za šta na svijetu jer je to njihova tekovina.

 
„Ako ne bude Kosova i Metohije među srpskim zemljama, onda će biti veoma teško i Srbima u Republici Srpskoj, a ako ne bude Republike Srpske, onda je pitanje hoće li biti Srbije i uopšte Srba“, rekao je vladika Grigorije Srni u manastiru Visoki Dečani, gdje je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji služenoj povodom krsne slave ovog manastira – Svetog Stefana Dečanskog.

Vladika Grigorije poručio je da Srbima ne ostaje ništa drugo nego da vjeruju i bore se za pravdu i istinu.

„Moramo da shvatimo da ne možemo i ne smijemo napustiti ono što su nam djedovi ostavili, a to je put pravde – put istine“, naglasio vladika Grigorije.

Vladika Grigorije rekao je da monahe koji žive u manastiru Visoki Dečani pod zaštitom Uneska, koliko god čuvali vojnici i visoka žica, čuva i sam Svevišnji.

„LJudi moraju imati vjere da se, poput monaha koji obnavljaju svetinje, vrate na svoja ognjišta, da ne daju svoja groblja, svoju djedovinu“, rekao je vladika Grigorije.

Prenoseći iskustva Srba i Srpske pravoslavne crkve u BiH kao pouku Srbima na Kosmetu, on je rekao da je Srbe u BiH bilo veoma teško pobijediti kada god su se držali zajedno i bili jedinstveni

„Naučili smo da je najvažnije imati vjere u borbi za pravdu i istinu, bez želje da ikoga ugrozimo, ali ne možemo biti slabići koji uzmiču sa svoje djedovine“, naglasio je vladika Grigorije.

 

Izvor: Srna