Сезона прехлада и грипа је пред вратима, а многе не радује чињеница да сваке године не останемо поштеђени тог таласа малаксалости, костобоље и свеопште слабости.

Ипак, ове године одлучите да се против тога борите свим силама, а ми ћемо вам помоћи како да одржите равнотежу изнутра и споља. Како предухитрити прехладу и грип, од ње се одбранити или је барем ублажити откријте кроз ове три кључне ствари за јачање имунитета.

hp-media-group-logo

1. У храни је спас

У јачању имунитета врло су битни врста и квалитет намирница које уносимо у организам. Стога се у вријеме прехлада и грипа препоручује унос хране богате антиоксидансима као што су свјеже воће и поврће који нас штите од грипа и осталих вируса током цијеле године.

Противупална својства садрже намирнице попут тамнијег зеленог поврћа, бобичастог воћа, лососа, а пожељне су и намирнице богате витамином Ц попут нара, лимуна, поморанџи, мандарина, першина, кеља, паприке, зеља.

Истраживања су показала како и цинк, који се може наћи у намирницама као што су коштице бундеве, спанаћ, орашасти плодови, може скратити трајање прехладе чак и за неколико дана.

Примијетите ли да око вас владају прехладе, уз увијек добродошле намирнице које садрже Ц витамин, наоружајте се и онима богатим цинком.

Уживајте у топлим храњивим супама и осталим куваним јелима, а избјегавајте прерађену односно готову храну, као и шећер јер погодују размножавању бактерија и ослабљују имунолошки сустав.

2. Пробиотици – чувари организма

Микроби који живе у нашем пробавном систему помажу нам у варењу хране, али они такође учествују у регулацији нашег мметаболизма, осећаја глади и телесне тежине, а имају и одређени утицај на наш имунолошки сустав. Снажан имунитет ослања се на здрав пробавни систем јер у њему је смјештено готово 70 одсто нашег имунолошког система.

У његовом беспрекорном раду увелико помажу пробиотици који садрже ‘добре’ бактерије које су корисне и при ублажавању упала и спречавању инфекција. Према томе, они нам могу помоћи да ојачамо имунитет и чувају нас од прехлада и грипа. Уколико до њих ипак дође, могу помоћи у ублажавању њихових симптома.

3. Вјежбај, спавај, луфтирај

За јачање имунитета важна је брига и за наше тело у виду редовног вежбања. При томе никако не жртвујте сан јер квалитетно спавање од барем седам сати поноћи и ‘украдених’ 20 минута преко дана за одмор или дремање кључни су у борби против прехлада и грипа када стигну ниже температуре. Током сезона прехлада и грипа обавезно спавајте и боравите у пролуфтираним просторијама.

Редовно отварање прозора и учесталије чишћење радних површина смањују ризик од заразе, а помоћи ће и ако у торбици носите уље лаванде које је природно дезинфекцијско средство. С неколико капи можете натрљати дланове или их можете ставити у дестиловану воду у боци с распршивачем и направити природни освеживач простора који уједно уклања и бактерије из устајалог ваздуха.

Извор: Независне новине