Психолог Џералд Роџерс написао је отворено писмо након што је прошао кроз тежак развод. Остао је без жене коју је волио након 16 година брака, а то се можда не би десило да му је неко на вријеме рекао ових 20 ствари – зато их данас дијели са свима.

1. Никад не престај да јој се удвараш. Никад не престај да излазиш са њом на дејтове. НИКАД немој да је узимаш здраво за готово. Када си је питао да се уда за тебе, обећао си јој да ћеш заувек бити човек који ће чувати њено срце. То је највредније благо које чеш икада имати. ОНА ЈЕ ОДАБРАЛА ТЕБЕ. Немој никад то да заборавиш и немој НИКАД да се улењиш у љубави.

2. Заштити своје срце. Баш као што си обећао да ћеш штитити њено, мораш и своје да штитиш подједнако јако. Воли себе у потпуности, воли свет отворено, али сачувај један део срца у који нико и ништа не може да уђе осим твоје жене. Чувај тај простор увек отвореним за њу.

3. Заљубљуј се изнова и изнова. Константно ћете се мењати. Нисте исти људи који сте били када сте се венчали и за пет година нећете бити исти људи као данас. Промене ће се дешавати и у складу с тиме – морате сваког дана изнова да изаберете једно друго. ОНА НЕ МОРА ДА ОСТАНЕ СА ТОБОМ и ако не водиш рачуна о њеном срцу, можда ће га подарити некоме другом или ће једноставно тебе избацити из њега. Увек се бори да освојиш њену љубав, баш као што си то радио кад си је мувао.

4. Гледај увек оно најбоље у њој. Фокусирај се само на оно што волиш. Оно на шта се концентришеш ће се времено проширити. Ако се фокусираш сам на оно што те нервира, видећеш само још више разлога да те нервира. Ако се фокусираш на оно што волиш, видећеш само те ствари. Фокусирај се толико да не можеш да видиш ништа осим љубави и схватићеш без сумње да си најсрећнији човек на свету јер си са том женом.

5. Није твој посао да је мењаш или „поправљаш“. Твој посао је да је волиш баш такву каква је, без икаквих очекивања да ће се икада променити. А ако се промени, онда воли оно у шта се променила, било да је то оно што си желео или не.

6. Преузми одговорност за своје емоције. Није задужење твоје партнерке да те усрећи и она НЕ МОЖЕ да те растужи. Ти си одговоран за проналажење сопствене среће, а када си срећан то ће се прелити и у твоју везу и љубав.

7. Не криви њу за своје фрустрације. Кад се наљутиш на њу, окидач се налази у теби самом. То су ТВОЈЕ емоције и твоја одговорност. Кад осетиш негативне емоције, застани и размисли добро шта те то унутар тебе самог тера да будеш бесан или фрустриран. Та жена те је привукла јер је могла да подстакне све твоје болне успомене и ране из детињства и младости, како би могао да их излечиш. Кад их излечиш, она те више неће иритирати и питаћеш се зашто си се икада нервирао.

8. Пусти је да једноставно БУДЕ. Ако је тужна или изнервирана, није твоје да јој сређујеш расположење, већ да је загрлиш и даш јој до знања да си ту. Дај јој до знања да је разумеш, да ти је важна и да ћеш увек бити стуб на који може да се ослони. Женски дух је пун емоција и промена, а њене емоције ће попут олује да улете с времена на време, а ако ти останеш прибран и снажан, вероваће ти и отвориће ти своју душу. А кад се то деси – НЕМОЈ ДА БЕЖИШ. Постарај се да чујеш шта заправо говори, иза свих тих емоција и речи.

9. Буди блесав. Не схватај себе толико проклето озбиљно! Смеј се. И терај је да се и она смеје. Смех све остало чини лакшим.

10. Нека се осећа вољено сваки дан. Научи њен љубавни језик и шта тачно чини да се осећа посебно, цењено и драгоцено. Тражи јој да напише листу 10 ствари које чине да се осећа вољено, запамти их и нека ти буде приоритет сваког дана да учиниш да се осећа као краљица.

11. Буди присутан. Немој да јој даш само своје време, већ и пажњу, љубав и душу. Уради све што можеш да рашчистиш мисли тако да, кад си с њом, будеш у потпуности С ЊОМ. Понашај се према њој као према најдрагоценијем пословном партнеру. Она је вредна тога.

12. Обрати пажњу на њену сексуалну енергију. Обори је с ногу својом мужевном енергијом и продри у најдубље делове њене душе на тај начин. Нека се истопи у својој женственој нежности.

13. Не буди идиот. А немој ни да се плашиш да понекад испаднеш идиот. Правићеш грешка, и она ће их правити – то је нормално. Потруди се да не правиш превелике грешке и учи из оних грешака које си већ направио. Не треба да будеш савршен, само треба да се потрудиш да не будеш глуп.

14. Дај јој простора. Понекад ће јој требати да је подсетиш да треба да има мало времена и за себе, посебно ако имате децу. Потребан јој је простор и мало времена за себе, како се не би у потпуности изгубила јурећи за децом, тобом и читавим светом.

15. Буди рањив. Не мораш увек да будеш у потпуно сабран. Мораш понекад да поделиш своје страхове и осећања и да признаш када си порешио.

16. Буди отворен. Ако желиш да имаш поверење у вези, мораш да будеш вољан да поделиш БАШ СВЕ са њом. Посебно оне ствари које заиста не желиш да поделиш. Потребно је много храбрости да би у потпуности волео, да би у потпуности отворио своје срце и пустио је унутра, не знајући да ли ће јој се свидети оно што тамо затекне. Ако ће те волети, мора да воли тебе целог, чак и оне мрачне делове. То је једини начин да имаш истинску љубав.

17. Растите заједно. Како кажу, у стајаћој води се размноважа маларија, а текућа вода је увек свежа и хладна. Кад дуго не радите на неком мишићу, он почне да атрофира – а ако не радите на вези, исто то ће јој се десити. Пронађите заједничке циљеве, снове и визије и растите заједно покушавајући да их достигнете.

18. Не брини око новца толико. Зарађивање новца је игра, па се постарај да нађете начин да заједно радите како бисте победили у тој игир. Није лако, али никоме неће помоћи ако се чланови истог тима свађају. Пронађите начин да искористите и ваше и њене најјаче стране како бисте били што јачи.

19. Опраштај. Опраштај што пре и фокусирај се на будућност, а не на оно што је већ било. Не дозволи да те прошлост држи као таоца. Ако се држиш за грешке из прошлости, било да су твоје или њене, то ће бити као џиновско сидро које вас вуче на доле и не да вам да напредујете. ОПРОШТАЈ ЈЕ СЛОБОДА. Ослободите се сидра и увек бирај љубав.

20. Увек бирај љубав. Увек бирај љубав. УВЕК БИРАЈ ЉУБАВ. На крају крајева, ово је једини савет који ти заиста треба. Ако је ово принцип ког се сваодневно држиш, ваша љубав ће прећи преко свих препрека.

Извор: 6yka.com