Stiže sezona prehlada i gripa, evo načina kako da se zaštitite:

1. Doručkujte jogurt

Proizvodi poput jogurta sadrže dobre bakterije koje obnavljaju rad metabolizma, ali su i dobar izvor proteina te vitamina i minerala.

Osim proteina i kalcijuma, sadrži i žive bakterijske kulture.

2. Perite ruke, ne dirajte ljude

Virusne respiratorne infekcije prenose se kapljičnim putem, ali i preko ruku. Stoga je redovno pranje ruku prva linija odbrane! Uz neophodnu osnovnu higijenu, perite ruke nakon svakog boravka izvan kuće/posla.

3. Ne tražite antibiotike

Prehlada i grip su virusne infekcije za koje nema specifičnog lijeka, nego je potrebno mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine te uzimanje sredstava za snižavanje temperature i ublažavanje bolova. Dakle, ne liječe se antibioticima! Njih će propisati doktor samo ako dođe do takozvane sekundarne bakterijske infekcije poput upale grla, sinusa, uha, pluća…

4. Voda, voda, voda…

Za zdravlje krvi i tkiva potrebni su nam svi sastojci vode, uključujući elektrolite i mineralne soli (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hlor, bikarbonat, fosfat, sulfat…). Od velike je važnosti tokom hladnijih dana konzumirati dovoljne količine tečnosti kako biste ojačali imunitet i održali kožu zdravom.

5. Otvorite prozor

Ako provodite dane u zatvorenom među ljudima, velike su šanse da ćete nešto „pokupiti“. U ovom slučaju jedini način prevencije je prozračen prostor.

6. Okrenite glavu kada neko kiše

Naravno, ne volite biti nepristojni, ali izbjegavanje zaražene osobe je važna stavka.

7. Ne dodirujte usne

Ako ne dodirujete lice često rukama, na dobrom ste putu i tako ćete najlakše izbjeći zaraze. Ruke su glavni krivac za „ulazak“ klica i bakterija u tijelo. Ali, to je lakše reći nego učiniti, jer prosječna osoba u sat vremena rukama dotakne lice tri puta.

8. Spavajte dovoljno

Neke su studije pokazale kako osobe koje spavaju najmanje sedam sati imaju tri puta manje šanse da će se razboljeti.

10. Isperite nos

Tokom sezone prehlada dodajte ispiranje nosa u svoju rutinu. Možete koristiti razne otopine s morskom vodom kako biste očistili neželjene čestice dok se još nisu ukorijenile u tijelu.

11. Ovlaživač vazduha

Suv vazduh može uzrokovati suvo grlo i čudan kašalj koji se može pogoršati. Uz to studije pokazuju da virusi lakše preživljavaju ako je u prostoriji vazduh suv.

12. Koristite začine

Kurkuma, đumbir i biber djeluju antimikrobno, protivupalno i podstiču čišćenje organizma od bakterija, virusa i toksina. Osim toga, svi sastojci sadrže bioaktivne komponente koje štite organizam i podižu imunitet.

13. Koristite eterična ulja

Najbolja eterična ulja s analgetskim i protivupalnim svojstvima su kamilica, slatki mažuran, lavanda, eukaliptus, paprena metvica, ruzmarin i timijan.

14. Grgljajte vodu

Prokuvana voda sa bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu takođe možete koristiti za grgljanje. Grgljati možete i samu slanu vodu kako biste očistili grlo.

15. Pileća supa

Šta može zagrijati organizam bolje od domaće pileće supe? Ona će otvoriti disajne puteve te ima svojstva koja usporavaju kretanje bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija – što se sporije kreću, to više vremena provode na području gdje su najpotrebnija.

16. Jedite med

Med je pravo tekuće zlato koje štiti organizam od upala i infekcija. Pojedite jednu kašičicu meda u danu.

17. Jedite sladoled

Zimi je češća pojava prehlada i gripa koji su nerijetko popraćeni grloboljom ili povišenom temperaturom. U takvim situacijama lijek možete pronaći upravo u sladoledu. Naime, potpuni je mit da sladoled izaziva grlobolju budući da on upravo zbog svoje hladnoće može umanjiti simptome grlobolje kao što su osjećaj žarenja u grlu i upaljenost grla.

18. Provjerite vrat

Ako se ne osjećate dobro, postoji pravilo „provjera vrata“. Ako vas boli sve iznad vrata (nos, glavobolja, grlo), vjerovatno ste zaradili prehladu. Ako imate temperaturu, boli vas tijelo ili pluća, vjerovatno se radi o gripu.

19. Ne dijelite

U sezoni virusa i infekcija, ne dijelite sa saradnicima ili prijateljima čaše, peškire, pribor za jelo i poljupce…

20. Jedite

Bolest može ubiti vaš apetit, ali istraživanja pokazuju kako nije pametna ideja hodati okolo praznog želuca. Hrana daje energiju koja je potrebna organizmu za borbu protiv negativnih spoljnih uticaja, koja je potrebna i kada je organizam već zaražen.

Izvor: Nezavisne novine