Građanskom inicijativom potpisivanja peticije kojom se od Narodne skupštine RS traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa, nastavlja se Bitka za Sutjesku.

Iz Centra za zaštitu životne sredine pozivaju građane i građanke Republike Srpske da podrže odbranu Nacionalnog parka Sutjeska, tako što će od 22. do 28. januara potpisati peticiju na 12 lokacija u RS – Banjaluka, Foča, Prijedor, Prnjavor, Novi Grad, Bijeljina, Doboj, Čelinac, Gradiška, Mrkonjić Grad, Zelenkovac i Lopare.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu, rekla je da je po Zakonu o nacionalnim parkovima gradnja hidroelektrana moguća samo ukoliko su iste proglašene javnim interesom.

„Zato je važno da se ovim planiranim hidroelektranama ukine neopravdano dodijeljen status javnog interesa. Nakon više od dvije godine kampanje, smatramo da je vrijeme da se građani i građanke izjasne po ovom pitanju.“

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Izor: eTrafika.net