Kompanija Zalando predstavila je listu 80 najelegantnijih gradova svijeta, sastavljenu za ljubitelje arhitekture, umjetnosti i mode.
Gradovi su rangirani na osnovu brojnih faktora, poput modne scene, značaja kulture i arhitekture, turističke poželjnosti i pristupačnosti „elegantnog“ načina života.
Istraživanje je sprovela modna prodavnica Zalando, koja je angažovala 5.000 stručnjaka za arhitekturu i modu.Ocjenjivano je ukupno 400 gradova, poznatih po modnoj sceni i kulturnom i istorijskom značaju.Za najelegantniji grad svijeta proglašen je Pariz, nakon kojeg na listi slijede London, Beč, Venecija, Firenca, Barselona, Njujork, Bordo, Milano i Rim.„Prilikom putovanja doživljavate drugačije stanje uma, pa odlazak u neki od ovih gradova često može da bude važno životno iskustvo koje će vas na neki način i oblikovati“, izjavio je portparol kompanije Zalando za Lounli planet.

„Otvoriti flašu vina na obali Sene, prošetati kroz Britanski muzej ili slušati operu na otvorenom u toploj venecijanskoj noći sasvim je posebna stvar“, dodao je.

Menadžerka kompanije Kasija Lukzak objasnila je da se elegantnim ne smatra nužno ono što je skupo i ekskluzivno, već da su bitni su urbani i arhitektonski karakter, ali i atmosfera i šarm grada, što prvoplasirani Pariz svakako ima.

Izvor: Nezavaisne novine