У БиХ ће од 1. јануара цигарете у завиности од произвођача бити скупље и до 35 фенинга. Тако ће просјечна цијена кутије с првим даном наредне године износити 4,50 марке, док би цигарете појединих произвођача могле коштати и до 5,5 КМ по кутији.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, је рекао да произвођачи цигарета до 30. новембра Управи морају доставити нове цијене. Тек тада ће бити познато колико ће који произвођач повећати цијену.

hp-media-group-logo
„У сваком случају, ако произвођачи и дистрибутери који формирају цијене одлуче да укупно ново пореско оптерећење превале на крајњег потрошача, паклица цигарета требала би поскупети за 0,35 КМ. Али, то хоће ли сви они превалити укупно пореско оптерећење на крајњег потрошача или ће калкулацију нових цијена урадити на другачији начин, зависи од пословне политике сваке фирме, а тачне информације о томе имаћемо за који дан“, потврдио је Ковачевић за Аваз.

Према усвојеној одлуци која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара 2017. минимална акциза износиће 2,42 КМ, а специфична акциза 1,35 КМ за кутију цигарета, наведено је из УИО БиХ.

„Порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета дужни су пописати залихе на дан 1. јануара и пописне листе доставити надлежном регионалном центру УИО до 7. јануара 2017. године, док се обрачун акциза мора доставити до 17. јануара како би се обрачунала разлика“, наводе из УО УИОБиХ.

Након усвајања Закона о акцизама у БиХ 2009. године било је предвиђено да БиХ током неколико година постепено повећава висину акцизе на дуван и дуванске прерађевине како би достигла ниво од 64 евра за 1.000 комада цигарета, односно минималну акцизу у износу од 2,60 КМ по паковању, како је и било утврђено акцизном политиком ЕУ у тренутку усвајања Закона о акцизама у БиХ.

„У 2017. години минимална акциза на паковање цигарета износит ће 2,42 КМ, што значи да још нисмо достигли ту минималну акцизу у ЕУ. Али, у међувремену ЕУ је минималну акцизу повећала на 90 евра за 1.000 комада цигарета, што је 3,60 КМ по кутији, тако да би БиХ како би достигла минималну акцизу у земљама чланицама ЕУ, требала и у наредним годинама повећавати акцизе на дуван и дуванске прерађевине“, појаснио је Ковачевић.

Извор: rtvbn.com