Manifestacija „Trg od ćirilice“, posvećena očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, počeće danas u Herceg Novom, gdje će okupiti brojne umjetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike.

Književni kritičar Želidrag Nikčević rekao je da ova duhovna i vjerska manifestacija predstavlja svojevrsnu odbranu ćiriličnog pisma i identiteta.

„Naša ideja je bila da veliko bogatstvo, koje postoji u Boki i Herceg Novom, oživotvorimo i pokažemo, jer je taj prostor kroz vijekove izukrštan najvećim umjetničkim, naučnim, kulturnim i vjerskim dometima našeg naroda“, poručio je Nikčević danas na konferenciji za novinare koju su organizovali Izdavačka kuća „Svetigora“, Crkvena opština Topaljsko-hercegnovska, crnogorska Udruženje književnika i Udruženje knjižara i izdavača.

On je istakao da će „Trg od ćirilice“ pokazati da ta tradicija ima dostojne nasljednike srpskog jezika, umjetnosti i nauke.

Hercegnovski protojerej Nikola Todorović rekao je da će ovogodišnji „Trg od ćirilice“ proteći u znaku spomenovanja velikih crkveno-narodnih godišnjica, te da će trajati od Ilindana do Velike Gospojine.

Todorović je najavio da će pripremno veče pod nazivom „Svetosavska pjesan“ biti održano u četvrtak, a episkop dioklijski Metodije će svečano otvoriti ovogodišnji „Trg od Ćirilice“ u petak, 3. avgusta.

„Pozdravno slovo će u ime srpskih pjesnika Crne Gore govoriti predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić“, naveo je Todorović.

Prema njegovim riječima, 15. avgusta će svečanom liturgijom biti proslavljena slava grada Herceg Novog – Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana, a uveče će na Kanli Kuli biti održano veče ruske i srpske narodne pjesme i igre.

„Na praznik Preobaženja Gospodnjeg spomenovaćemo stogodišnjicu mučeništva posljednjeg ruskog Cara i posljednjeg zemljaskog zaštitnika pravoslavnih hrišćana, čija golgota u zemljama pravoslavlja od tada ne prestaje“, naveo je Todorović.

On je rekao da će „Trg od ćirilice“ biti posvećen Svetom Simeonu i Svetom Savi, Svetom arhieskopu Danilu Drugom, Svetom ruskom caru Nikolaju i njegovoj porodici, Sveštenomučeniku Varnavi Rosiću, vladici Nikolaju, Svetom ocu Justinu i patrijarhu Gavrilu Dožiću, Aleksi Šantiću, Simu Matavulju, Desanki Maksimović, Isidori Sekulić i drugima.

Manifestacija će trajati do 28. avgusta.

 

Izvor: RTRS