Iz Univerzitetske bolnice u Foči dobre vijesti – svi pacijenti koji pate od deformiteta kostiju lica i vilice više neće morati na operaciju u Beograd. Hirurzi, ističu, uz funkcionalni, značaj je i u estetskom izgledu lica. Neki, nakon operacije, moraju mijenjati forografiju u ličnoj karti i pasošu.

Devetnaestogodišnja Fočanka Željana Todorović riješila se muke. Urođeni deformitet donje vilice otežavao joj je život. Polako se privikava na normalno funkcionisanje vilica.

Pacijentima je za liječenje i operaciju potrebna uputnica porodičnog ljekara. Fočanski tim složen zahvat je izveo uz konsultacije sa eminentnim maksilofacijalnim hirurgom Nebojšom Jovićem. Zahtjevne su i pripreme koje traju više godina.

„Operacija se radi tako što se polomi gornja i donja vilica i onda se sve uklapa na način da se uradi pravilan zagrižaj gornje i donje vilice“, pojašnjava Nebojša Jović, profesor maksilofacijalne hirurgije VMA u Beogradu.

„Zahvat se radi intraoralnim pristupom. Sve se vrši kroz usnu šupljinu, nema rezova spolja, ne vide se ožiljci, samo je hirurzima kompleksniji način rada“, naglašava Miroslav Obrenović, načelnik Odjeljenja maksilofacijalne i oralne hirurgije Univerzitetske bolnice Foča.

Iz ove bolnice za pacijente od sepembra najavljuju veliko pospremanje stare opreme i instaliranje nove.

„Svakako radi se o nabavci svih dijagnostičkih i terapijskih aparata za liječenje, i tri nove operacione sale“, kaže Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Novac za unutrašnje opremanje od 15 miliona KM obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

 

Izvor: RTRS