Невесиње је од синоћ поново у зимском амбијенту. Нападало је неколико центиметара снијега,температура је јутрос у 7 часова износила -2 степена Целзијуса, а јак вјетар је стварао осјећај веће хладноће.

Све магистралне и регионалне саобраћајнице на подручју општине Невесиње су проходне, сем дионице Улог – Кланци преко превоја Морине, потврђено је јутрос у предузећу Невесињепутеви. На овом путном правцу машина је очистила пут до Горњих Плужина, али се даље путовање не препоручује због снијежних сметова.

Синоћ су очишћени регионални путни превци према Зијемљима и Трусини, а јутрос је машина упућена према Ћесиму.

Магистрални пут Мостар – Невесиње – Гацко је први приоритет одржавања и на овој саобраћајници саобраћај се одвија редовно уз опрезну вожњу.

Шта каже народни метеоролог?

Фебруар је, иначе, чудан мјесец пун временских изненађења, честих и наглих промјена и смјењивања хладноће и топлоте, као и жестоких налета зиме.

Херцеговци нису вољели топле фебруаре што потврђује изреке „Ако фебруар не вије, онда март оплакује“, „Ако се у фебруару мачка на крову грије, у марту се уз пећ свије“, „Што фебруар измами, то март опали“ и друге.

Народни метеоролог је у фебруару имао симболе и репере у свецима и празницима. Света три јерарха сматрају се заштитницима људи и животиња од „студених и злих вјетрова“. По вјетровима који дувају овог дана, прогнозира се какво ће бити вријеме током читаве године.

Трифундан, између осталог, заштитник је винограда, јер он уништава све инсекте и болести које нападају винову лозу, а прижељкује се да тога дана буде хладно. У Херцеговини народни метеоролог више жели кишу, па је настала изрека „Трифундан ведро, биће суше, а падне ли киша, биће родна година.

Сретење се у народу тумачи као дан у коме се сусрећу зима и љето. Вјерује се да на тај дан мечка излази из свог брлога и погледа да ли има сјенку. Ако је има, онда се окреће и враћа у пећину да одспава још шест недјеља, колико ће зима трајати. Ако нема сјенке, односно ако је облачно, онда одгега у шуму у потрагу за храном, што значи да је зима прошла.

Извор: Радио Невесиње