Nevesinje je od sinoć ponovo u zimskom ambijentu. Napadalo je nekoliko centimetara snijega,temperatura je jutros u 7 časova iznosila -2 stepena Celzijusa, a jak vjetar je stvarao osjećaj veće hladnoće.

Sve magistralne i regionalne saobraćajnice na području opštine Nevesinje su prohodne, sem dionice Ulog – Klanci preko prevoja Morine, potvrđeno je jutros u preduzeću Nevesinjeputevi. Na ovom putnom pravcu mašina je očistila put do Gornjih Plužina, ali se dalje putovanje ne preporučuje zbog sniježnih smetova.

Sinoć su očišćeni regionalni putni prevci prema Zijemljima i Trusini, a jutros je mašina upućena prema Ćesimu.

Magistralni put Mostar – Nevesinje – Gacko je prvi prioritet održavanja i na ovoj saobraćajnici saobraćaj se odvija redovno uz opreznu vožnju.

Šta kaže narodni meteorolog?

Februar je, inače, čudan mjesec pun vremenskih iznenađenja, čestih i naglih promjena i smjenjivanja hladnoće i toplote, kao i žestokih naleta zime.

Hercegovci nisu voljeli tople februare što potvrđuje izreke „Ako februar ne vije, onda mart oplakuje“, „Ako se u februaru mačka na krovu grije, u martu se uz peć svije“, „Što februar izmami, to mart opali“ i druge.

Narodni meteorolog je u februaru imao simbole i repere u svecima i praznicima. Sveta tri jerarha smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od „studenih i zlih vjetrova“. Po vjetrovima koji duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će biti vrijeme tokom čitave godine.

Trifundan, između ostalog, zaštitnik je vinograda, jer on uništava sve insekte i bolesti koje napadaju vinovu lozu, a priželjkuje se da toga dana bude hladno. U Hercegovini narodni meteorolog više želi kišu, pa je nastala izreka „Trifundan vedro, biće suše, a padne li kiša, biće rodna godina.

Sretenje se u narodu tumači kao dan u kome se susreću zima i ljeto. Vjeruje se da na taj dan mečka izlazi iz svog brloga i pogleda da li ima sjenku. Ako je ima, onda se okreće i vraća u pećinu da odspava još šest nedjelja, koliko će zima trajati. Ako nema sjenke, odnosno ako je oblačno, onda odgega u šumu u potragu za hranom, što znači da je zima prošla.

Izvor: Radio Nevesinje