U sektor voćarstva Vlada je u posljednje četiri godine uložila skoro 20 miliona maraka. Polovina je isplaćena kroz podsticaje za proizvedeno i prodano voće. Ostatak su voćari iskoristili za opremanje voćnjaka.

Mlađan Čekić iz Grbavaca, kod Gradiške, voćarstvom se bavi 20 godina. Proizvodnju je organizovao na 15 hektara. Ovih dana odlučio se za investiciju na pet hektara, pod zasadom jabuke. Osim podsticaja, koristiće i kredit Partner fonda Ministarstva poljoprivrede, kao najpovoljnija.

Za podizanje protivgradnih mreža širom Srpske voćari su koristili milion i 133 hiljade maraka subvencija. Za izgradnju hladnjača, voćarima je za četiri godine isplaćeno 650 hiljada maraka subvencija. Ove godine značajno su povećana sredstva za proizvedeno i prodano voće.

Primijenjene kompletne agrotehničke mjere uz investicije u opremanje voćnjaka Čekiću garantuju dobar prinos jabuke i šljive. Breskva je već obrana i prodana po povoljnoj cijeni.

Voćarima su u protekle četiri godine obezbijeđene i premije za sadni materijal, podizanje višegodišnjih zasada, nabavku opreme za navodnjavanje, mjere zaštite zdravlja bilja, saniranje šteta i premije za osiguranje u poljoprivredi. Tako domaći voćari, po hektaru površine, imaju veće premije od pojedinih članica Evropske unije.

U posljednje četiri godine, zahvaljujući prije svega ruskom tržištu, izvoz voća stalno raste. Ukupno je izvezeno 102 hiljade tona, ukupne vrijednosti 178 i po miliona maraka. Samo prošle godine izvezeno je više od 31 hiljadu tona, sa vrijednosti 18 i po miliona maraka, što je za 52 % više od petogodišnjeg prosjeka.

 

Izvor: RTRS