U Nevesinju je juče održana redovna godišnja Skupština Udruženja multiple skleroze regije istočne Hercegovine na kojoj je razgovarano o radu udruženja u ovoj godini i aktuelnim problemima invalidnih lica u Republici Srskoj.

Predstavljeni su i planovi na narednu godinu. Osim članova Skupštine sastanku su prisustvovali i gosti iz udruženja multiple skleroze regija Birač i Semberija, Sarajevsko-romanijske regije, mostarskog Udruženja „Vjera i borba“, te predstavnici republičke i lokalne vlasti, javnih ustanova i udruženja.

Predsjednik Udruženja MS Branimir Tamindžija predstavio je najznačajnije projekte, humanitarne aktivnosti i inicijative u kojima su učestvovali članovi Udruženja i njihovi partneri. Istakao je odličnu saradnju sa lokalnom upravom, republičkim institucijama i međunarodnim donatorima.

Tamindžija koji je i predsjednik Skupštine Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom Istočne Hercegovine rekao da je prije nekoliko dana iz Kabineta Predsjednika RS Milorada Dodika stigla pomoć od 5.000 KM koja je utrošena za prehrambene pakete i lijekove za oboljele od MS.

Govoreći o planovima za naredni period Tamindžija je naveo osnivanje saveza udruženja oboljelih od multiple skleroze na nivou Republike Srpske, te aktivnosti na donošenju novog zakona o jedinstvenim načelima i okviru  materijalne podrške licima sa invaliditetom u RS. Najavio je i nastavak saradnje sa UNDP-om i pripreme za veliku humanitarnu akciju za višečlane porodice u stanju socijalne potrebe.

Predsjednik Udruženja oboljelih od MS regije Birač Milan Stjepanović ocijenio je da je nekoliko udruženja svojim radom uspjelo da vrati ugled i poštovanje oboljelih i da je sada njihov status mnogo bolji nego prije desetak godina. Istakao je i potrebu formiranja saveza udruženja oboljelih od multiple skleroze na nivou RS koji bi doprinio lakšem rješavanju problema ove kategorije invalidnih lica.

Podršku Udruženju MS uputili su načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i narodni poslanik Ilija Tamindžija iskazujući poštovanje prema ljudima koji se nose sa teškom bolešću, ali stižu i da rješavaju društvene probleme drugih invalidnih lica.

 

Izvor: Radio Nevesinje