U organizaciji Opštinske boračke organizacije Nevesinje danas je polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici na Gvozdu obilježen Međunarodni dan nestalih lica. U Spomen sobi su upaljene svijeće i odata počast pogulim borcima Otadžbinskog rata.

Cvijeće su položili predstavnici Republičke i Opštinske boračke organizacije.

Dan nestalih 3

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Republike Srpske Vojin Gušić rekao je da Boračka organizacija ovim obilježavanjem želi da skrene pažnju na problem u procesu traženja nestalih lica koji traje više od dvije decenije.

On je rekao da je na području Hercegovine u proteklom ratu nestalo 368 osoba srpske nacionalnosti i da je još uvijek nepoznata sudbina 85 lica .

Gušić je izrazio nadu da će se proces traženja nestalih pokrenuti sa mrtve tačke i da će porodice konačno pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Član Skupštine Boračke organizacije RS iz Bileće Petko Zvijer podsjetio je da Republika Srpska traga za još 1660 vojnika i civila i da se u kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju nalazi 650 neidentifikovanih žrtava rata. On je upozorio da se proces traženja i identifikacije nestalih lica srpske nacionalnosti sporo odvija ukazujući da se opstrukcije vrše sa nivoa BiH. Pozvao je institucije Republike Srpske i sve organizacije koje se bave pitanjima nestalih da se aktivnije uključe u ovaj proces.

Međunarodni dan nestalih ustanovljen je 1981. godine i od tada se obilježava u svijetu sa ciljem da se skrene pažnja na problem nestalih lica.

Dan nestalih 2

 

Izvor: Radio Nevesinje