У организацији Општинске борачке организације Невесиње данас је полагањем цвијећа на Спомен костурници на Гвозду обиљежен Међународни дан несталих лица. У Спомен соби су упаљене свијеће и одата почаст погулим борцима Отаџбинског рата.

Цвијеће су положили представници Републичке и Општинске борачке организације.

Dan nestalih 3

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Републике Српске Војин Гушић рекао је да Борачка организација овим обиљежавањем жели да скрене пажњу на проблем у процесу тражења несталих лица који траје више од двије деценије.

Он је рекао да је на подручју Херцеговине у протеклом рату нестало 368 особа српске националности и да је још увијек непозната судбина 85 лица .

Гушић је изразио наду да ће се процес тражења несталих покренути са мртве тачке и да ће породице коначно пронаћи посмртне остатке својих најмилијих.

Члан Скупштине Борачке организације РС из Билеће Петко Звијер подсјетио је да Република Српска трага за још 1660 војника и цивила и да се у костурницама у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу налази 650 неидентификованих жртава рата. Он је упозорио да се процес тражења и идентификације несталих лица српске националности споро одвија указујући да се опструкције врше са нивоа БиХ. Позвао је институције Републике Српске и све организације које се баве питањима несталих да се активније укључе у овај процес.

Међународни дан несталих установљен је 1981. године и од тада се обиљежава у свијету са циљем да се скрене пажња на проблем несталих лица.

Dan nestalih 2

 

Извор: Радио Невесиње