Ljubitelji likovne umjetnosti sinoć su u Gradskoj galeriji u Nevesinju imali priliku da uživaju u izložbi slika Udruženja likovnih umjetnika Srbije.

„Prolećna izložba“ jedan je od ULUS-ovih identifikacionih simbola – prilika da se na jednom mjestu sagleda savremena umjetnička produkcija. Zasnovana je na instituciji konkursa i koncipirana u znaku otvorenosti prema različitim umjetničkim orijentacijama. Primarna odrednica izložbe je da kontinuirano prati promjene na vizuelnoj sceni u okviru opšte umjetničke klime. Ove godine na konkurs se prijavilo preko sto dvadeset autor, a selekciju Umjetničkog savjeta su prošli radovi 89 umjetnika.

Otvarajući izložbu, umjetnički rukovodilac Galerije Nada Ilić izrazila je zadovoljstvo što je „Prolećna izložba“ stigla u Nevesinje i što je obogatila kulturnu ponudu grada tokom održavanja „Nevesinjske olimpijade“.

Posebno se zahvalila kustosu Akademije ULUS-a Oliveri Vukotić, koja je omogućila da ova umjetnička djela budu prikazana nevesinjskoj publici.

Udruženje likovnih umjetnika osnovano je davne 1919. godine u Beogradu, a 1928. je otvoren Umjetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“. U znaku ova dva jubileja ove godine se održavaju svi izložbeni programi Udruženja likovnih umjetnika Srbije.

 

Izvor: Radio Nevesinje