U Nevesinju je juče održan republički sastanak Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ na kojem su razmijenjena mišljenja i dogovorene naredne akcije vezane za popravljanje položaja boračkih kategorija. Potomci heroja koji su stvarali Republiku Srpsku okupili su se u prostorijama opštinskog udruženja „Nasljeđe“ i potom obišli Spomen sobu na Gvozdu i upalili svijeće.

Nasljedje 2

Predsjednik Udruženja Saša Pešikan naglasio je da je njihov stalni zadatak čuvanje tekovina Otadžbinskog rata i lika i djela srpskog borca.

− Nećemo dozvoliti da se olako zaboravljaju heroji Republike Srpske i već smo sa određenim boračkim udruženjima pokrenuli inicijativu da se u nastavne planove uvrste lekcije o Otadžbinskom ratu − rekao je Pešikan.

Govoreći o aktuelnoj problematici djece poginulih boraca Pešikan je kao prioritet istakao zapošljavanje. On je apelovao na sve nivoe vlasti koji odlučuju o radnim mjestima da se konačno stavi tačka na problem zapošljavanja djece poginulih boraca.

− Prednost postoji u zakonu, ali ne u praksi − istakao je Pešikan dodajući da se njihovo Udruženje zalaže da sve boračke kategorije imaju prioritet, a ne samo djeca poginulih boraca.

Nasljedje 3

Predsjednik nevesinjskog Udruženja „Nasljeđe“ Saša Vujadinović izrazio je očikivanje da će u saradnji opštinske i republičke vlasti biti ispunjeno obećanje o zapošljavanju desetoro djece poginulih boraca. Podsjetio je i na inicijativu Udruženja da se Spomen soba sa Gvozda vrati u centar grada i da se uredi kako dolikuje herojima Nevesinja i Republike Srpske.

Nasljedje 4

 

Izvor: Radio Nevesinje