Republika Srpska bi trebalo da turističku djelatnost uvrsti u svoje vodeće razvojne prioritete po ugledu na mnoge zemlje svijeta i tretira je kao izvoznu, ističe se u informaciji o turizmu Srpske za prošlu i pretprošlu godinu sa mjerama daljeg unapređenja.

Bilo bi korisno, kao u razvijenijim zemljama, pooštriti inspekcijske kontrole na terenu i na taj način praviti red u poslovnom okruženju, ističe se u informaciji, koju je 19. jula prihvatila Vlada Srpske.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske trebalo bi da uredi i dodatno olakša razvoj turizma na republičkom nivou, te utiče na jedinice lokalne samouprave da prepoznaju značaj turizma i da upotpune turističku ponudu.

U informaciji se navodi da bi razvoj turizma, kao pokretač razvoja ukupne privrede, mogao imati strateški značaj.

Jasno je da su za ozbiljniji razvoj, koji bi rezultirao značajnijim otvaranjem radnih mjesta i većim učešćem turizma u bruto domaćem proizvodu, potrebna finansijska sredstva, ali je nerealno trenutno očekivati veća izdvajanja iz republičkog budžeta.

U informaciji se ističe da to ne znači da nije moguće ostvariti napredak.

Boljom koordinacijom aktivnosti sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, turističkim organizacijama lokalnih zajednica i boljom raspodjelom raspoloživih sredstava, mogu se postići rezultati u razvoju turizma.

Neophodno bi bilo smanjiti ograničenja i obaveze tokom izdavanja rješenja, dozvola, registracija, na primjer kao u propisanom broju zaposlenih lica, površinama i vrstama objekata i subjekata i slično, a bazirati se na obavezu registracije djelatnosti i ispunjenja sigurnosnih i zdravstvenih uslova za obavljanje djelatnosti.

Ovim načinom se dopušta tržišna sloboda i fleksibilnost prilikom pružanja usluga.

U informaciji se navodi da su dolasci turista u Srpsku prošle godine veći za 6,4 odsto u odnosu na 2016. godinu, s tim što su dolasci stranih turista povećani za 11,7 odsto, a domaćih za 1,3 odsto.

 

Izvor: RTRS