U Kulturnom centru Trebinje sinoć je predstavljen program studiranja na jednom od najprestižnijih ruskih agrarnih univerziteta – Državnom poljoprivrednom univerzitetu  „Imperator Petar Prvi“  iz Voronježa, na kojem za studiranje nije obavezno poznavanje ruskog jezika.

Nakon video-prezentacije o Voronježu i voronješkom univerzitetu, delegacija profesora i studenata govorila je o uslovima školovanja na pripremnom odjeljenju za strane državljane.

Predavanja iz svih predmeta odvijaju se na ruskom jeziku, a školovanje stranaca ostvaruje se u okvirima priprema za fakultet, gdje tokom deset mjeseci studenti uče ovaj jezik, kao i niz drugih predmeta u zavisnosti od izabranog smjera i profila pripremnog odjeljenja.

Po završetku pripremnog odjeljenja, studentima je omogućeno studiranje na nekom od fakulteta inženjersko-tehničkog, prirodno-naučnog, medicinsko-biološkog, ekonomskog ili društvenog smjera.

Nakon prezentacije programa studiranja, uslijedio je nastup ansambla Državnog poljoprivrednog univerziteta  „Imperator Petar Prvi“ – „Černozjemočka“.

Izvođači su na jedinstven način dočarali narodnu tradiciju Centralne Rusije.

„Černozjemočka“, jedan od najboljih studentskih ansambala, broji više od 100 članova u pjevačkoj i igračkoj grupi, a dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Tokom 51 godine svog umjetničkog rada, ansambl je održao preko 6000 koncerata širom Evrope i Amerike.

Izvor: Duška Đajić

Kulturni centar Trebinje