Локална заједница ће у сарадњи са свим требињским школама, преко Савјета ученика и родитеља, организовати предавања о малољетничкој деликвенцији, превентивним и репресивним мјерама, која ће се одржаванати у оквиру родитељских састанака и сједница одјељенских вијећа, а у циљу предупређења малољетничког насиља.

Ово је један од закључака који је донесен на јучерашњој редовној сједници Форма за безбједност заједнице Града Требиња, којој су присуствовали представници локалне заједнице, Полицијске управе Требиње, јавних установа и удружења, који се баве овом тематиком те припадници удружења навијача „Црвене звезде“ и „Партизана“.

Драгослав Бањак, предсједник Форума за безбједност заједнице је истакао да ће у основним и средњих школа бити организоване радионице у циљу упознавања младих о штетности девијантног понашања и промовисању позитивних вриједности.

Бањак је навео да ће и у средставима јавног информисања бити посвећена већа пажња едукацији становништва о малољетничкој деликвецији.

Свој допринос даће и локални електронски и писани медији који ће угостити еминентне стручњаке који ће дати одговорајуће савјете и родитељима и дјеци како да превладају тај бурни период развоја, а ево данас је био акценат на периоду између 14 и 18 године“ рекао је Бањак.

Он је навео да су са разлог позвали и представнике навијачких група из нашег града, како би и они у својим редовима утицали на чланство да промовишу здраве спортске и навијачке вриједности, а не хулиганство.

Њих смо позвали, не у смислу да постоји неки посебно изражени проблеми, али прије свега што су то удружења која мобилишу велики број младих људи, гдје постоји једна повећана енергија,  због саме природе активности којом се баве, па смо сматрали за сходно да и њима пружимо помоћ како би се сузбиле појаве које би се, евентуално, могле јавити“, додао је Бањак.

Веселин Милићевић, командир Полицијске станице Требиње је истакао да је циљ данашњег састанка да се помогне омладини и дјеци, те да се заштите кроз све сегменте друштва.

У наредном периоду сви ћемо предузимати мјере и активности из својих надлежности да би се помогло дјеци да иду у правом смјеру и да не чине неке незаконите радње“, навео је Милићевић.

Он је истакао да у посљедње вријеме нема евидентираних  инцидената међу навијачким групама.

Жељели смо да се и они укључе у рад тако да би у наредном периоду избјегли евентуалне проблеме првенствено између навијачких група“, рекао је Милићевић.

Милићевић је истакао да ће ускоро најприје у средњим школама бити присутни школски полицајци.

У складу са могућностима, мислим да нећемо моћи у свим школама да имамо школског полицајца, али у средњим је потребан из више разлога, што је ту више средњих школа и што је у близини магистралног пута и још неких других разлога“, појаснио је Милићевић.

Он је навео да је у посљедње четири године било 22 прекршаја која су починили малољетници, од тога 11 по јавном реду и миру и 11 из области злоупотребе опојних дрога, а почињено је 35 кривичних дјела.

Извор: Град Требиње