Skupština grada Trebinja usvojila je danas  budžet grada za 2019. godinu, u iznosu od 27 miliona 887 hiljada KM.

Budžet za narednu je za 136 hiljada KM veći od ovogodišnjeg po danas utvrđenom drugom rebalansu i manji za 3,77% u odnosu na sredstva planirana u gradskoj kasi po prvom rebalansu.

Poreski i neporeski prihodi u 2019. planirani su u iznosu od blizu 24 miliona KM ili 5,2% većem od projekcija u prvom rebalansu za ovu godinu, dok su prihodi od prodaje gradskog građevinskog zemljišta projektovani na iznos od 2,7 miliona KM, što je za 15,6% manje u odnosu na plan po prvom rebalansu.

Ukupno planirana budžetska sredstva veća su za 257.000 KM u odnosu na ranije usvojeni nacrt, u prvom redu jer su zbog povećanja tržišne vrijednosti nekretnina, na zahtjev nadležnog odjeljenja, planirani i veći prihodi od prodaje gradskog zemljišta.

 

Prethodno su odbornici usvojili drugi rebalans budžeta za ovu godinu, u ukupnom iznosu od 27 miliona 751 hiljada KM.

Budžet je manji za 4,24% u odnosu na njegov prvi rebalans, najvećim dijelom zbog manjih prihoda po osnovu primitaka od prodaje gradskog građevinskog zemljišta, zemljišne rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Zbog budžetskih korecija predviđenih drugim rebalansom, odbornici su usvojili izmjene i dopune programa zajedničke komunalne potrošnje, održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i uređenja građevinskog zemljišta na području grada za ovu godinu, a iz istog razloga donijeli su i nove odluke o načinu finansiranja izgradnje atletskog kompleksa i zatvorene tržnice u objektu na Trgu slobode.

Usvojeni su i programi zajedničke komunalne potrošnje, održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i uređenja građevinskog zemljišta na području grada za narednu godinu.

Skupština donijela i odluku o uslovima organizovanja, načinu korišćenja i naplati parkiranja vozila na javnim parkiralištima u gradu, sa cjenovnikom ovih usluga, koje će biti u nadležnost novoosnovanog preduzeća „Parking servis“ doo Trebinje.

Skupštinskim odlukama dosadašnji vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća imenovani su za direktore, a formiran je i nadzorni odbor javnog preduzeća „Parking servis“, čiji su v.d. članovi Marko Luganja, Mihajlo Koprivica i Maja Vuković.

 

Izvor: Grad Trebinje