Četrdeset izviđača iz šest odreda iz RS pohađa obuku u Eko-kampu “Ušće” u Lastvi kod Trebinja, a program prilagođen tinejdžerskom uzrastu sprovodi se uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

U kampu borave i najmlađi, pčelice i poletarci, koji se uče osnovama izviđaštva.

– Nikad ljepša jesen u ljetu nije bila – kažu mještani “Ušća” opisujući ljeto koje je već duboko zakoračilo u jul, a koje baš i ne ide naruku mladim izviđačima i sportistima iz RS, ali ni gostima iz Srbije i Crne Gore, koji su se zajedno s njima okupili u kampu. Starješina Odreda izviđača Trebinje Nebojša Ratković priča da je disciplina u kampu na visokom nivou.

– Djeca izuzetno prihvataju sve obaveze i svi smo i te kako zadovoljni. Jedino raspoloženje kvari rječica Sušica, koja je poprilično hladna – kaže Ratković. Kamp je, ističe, od osnivanja do danas prevazišao i najsmjelija očekivanja.

– Ove sezone, zahvaljujući “Vodama RS”, napravljeno je 40 metara potpornog zida, a mi smo napravili nadstrešnicu i ogradu i kamp dodatno uljepšali – ističe on.

Jedan od rukovodilaca odreda izviđača “22. april” iz Banjaluke Danijela Mitrašinović u kampu boravi od prvog dana. Ona, njen suprug i djeca, svi su izviđači.

– Prva dva dana boravka za mlade izviđače znaju biti najteža. Međutim, oni se odviknu od mobilnih telefona i tableta, i već treći dan u potpunosti se uključuju i uživaju u svakom trenutku – kaže Danijela.

 

Izvor: Glas Srpske