Grad Trebinje će od nove školske godine pomagati 142 učenika koji žive u ruralnom području, bez obzira na to da li su im roditelji zaposleni i da li školu pohađaju u gradu ili selu.

Gradonačelnika Trebinja Luka Petrović rekao je za Srnu da se ovaj program pokazao kao veoma uspješan tokom prošle školske godine, kada je naknadu na mjesečnom nivou dobijalo 149 učenika.

„Djeca čiji su roditelji zaposleni imaće mjesečnu naknadu od 50 KM, u porodicama gdje radi jedan roditelj 75 KM, a tamo gdje ne rade oba roditelja mjesečo će primati po 125 KM“, pojasnio je Petrović, koji je i inicijator ovog programa.

On je rekao da ovim programom grad pokušava da zadrži djecu u ruralnim područjima, gdje se njihovi roditelji najčešće bave poljoprivrednom ili stočarstvom i tako obezbjeđuju egzistenciju cijelom domaćinstvu.

Učenici će naknadu dobijati tokom devet mjeseci.

U Trebinju djeluju četiri područne škole i to u Petrovom polju, Lastvi, Dražin Dolu i Ljubomiru.

Direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Darko Jegdić rekao je da će u područnom odjeljenju ove ustanove u Lastvi nastavu od septembra pohađati 45 đaka, dok će u Dražin Dolu biti 11, a u Ljubomiru devet učenika.

„Ovo roditeljima mnogo znači. Ljudi se bore na selu da porodici obezbijede normalne uslove za život i za njih je svaka pomoć dobrodošla. Jedan roditelj mi je rekao da će ovu naknadu što dobije od grada iskoristiti da djecu upiše na neki sport, kurs stranog jezika ili folklor“, rekao je Jegdić.

Područnu školu u Petrovom polju, koja djeluje pri Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, od septembra će pohađati 59 učenika.

Ova naknada je po prvi put uvedena prošle školske godine i jedinstvena je među lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

 

Izvor: RTRS