Mukama pacijenata u RS kojima je novi organ jedina šansa za ozdravljenje uskoro bi mogao doći kraj, jer je Srpska korak bliže osnivanju koordinacionog centra za transplantaciju.

U posljednjem broju “Službenog glasnika RS” objavljeno je rješenje o imenovanju pet članova radne grupe za uspostavljanje ovog centra.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS navode da je osnivanje ovog centra veoma složen posao, imajući u vidu kompleksnost postupka transplantacije organa sa umrlog donora, ali i potrebe angažovanja većeg broja stručnjaka iz ove oblasti.

– Zadatak koordinacionog centra bio bi sakupljanje, obrada i razmjena podataka značajnih za transplantaciju sa svim zdravstvenim ustanovama u okruženju u kojima se radi transplantacija. Neophodan je neprekidan rad službe, 24 časa dnevno, sedam dana u nedjelji – istakli su u ministarstvu.

Naveli su da će centar voditi i bazu podataka o primaocima organa, kao i o onima koji se protive darivanju organa poslije smrti, te jedinstvenu listu čekanja za ugrađivanje po redu hitnosti, a na osnovu kliničkih indikacija pacijenata.

U Srpskoj su do sada rađene transplantacije bubrega isključivo sa živog donora.

 

Izvor: Glas Srpske