Трећи сајам традиционалних приозвода Националног парка „Сутјеска“ окупио је на Тјентишту излагаче из Фоче, Требиња, Невесиња, Рогатице, Крешева и Никшића.

Посјетиоци су могли да пробају и по промотивним цијенама купе необичне врсте сирева и ракија, сухомеснате специјалитете, разне мелеме, производе од меда, чајеве, боровнице и бруснице са Зеленгоре, као и широк асортиман прерађевина од шумског воћа – сокове, џемове, колаче, слатка, ликере, компоте, а осим хране и пића у понуди се нашла и традиционална плетена одјећа.

Пчелар из Невесиња Раде Радовановић донио је више врста меда, а највеће интересовање посјетилаца било је за ливадски и мед од вријеска.

„Вријесак је посебан јер цвјета од планине ка мору, а све друге траве од мора ка планини. За ливадски мед из Херцеговине је битно да је наша флора по 200 биљака, тамо гдје се мијешају средоземна и континентална клима и управо због тога је херцеговачки мед квалитетан и на цијени“, каже Радовановић.

Фарма Дачевић из Никшића, која је квалитет доказала и златном медаљом на Новосадском сајму, производи 25 врста сирева, а на Тјентишту је представила 15 врста – димљени, млади, масни, полумасни, са разним додацима…

„Потражња је огромна, много је већа од капацитета производње и проблем ми је недостатак млијека и радне снаге“, каже власник фарме Милета Дачевић.

На сајму се представила и мала породична мануфактура Фочанке Бојане Владичић, која од љекобиља са Зеленгоре прави чајеве, сирупе, креме, мелеме, сапуне и друге необичне прерађевине.

„Ова манифестација изузетно је значајна, како за промоцију природних ресурса Националног парка жСутјескаж, а тако и за нас и наше купце. Видим да су сви задовољни и веома ми је драго због тога“, каже Владичићева.

За Веленку Станојевић и њену породицу благо природе – боровнице, које су ове године добро родиле, један је од главних извора прихода.

„Имамо боровницу и брусницу у свјежем стању и разне прерађевине од тог шумског воћа, али и од вишње, јагоде, малине, шипурка, шљиве. Сви производи се доста траже, јер свијест код народа се промијенила и све више се користе домаћи производи без конзерванса и било каквих додатака“, каже Станојевићева, која је члан Удружења жена „Зеленгора“.

Туристи који бораве у Националном парку, као и пролазници на путу до мора, радо свраћају да пробају домаће специјалитете.

Новосађанин Стеван Петерк, који већ шесту годину са породицим љетни одмор проводи у Националном парку Сутјеска, посебно се одушевио медом и сухомеснатим производима.

„Не знам ни шта је вријесак, али ми се много свидео мед од те биљке. Кажу да је много здрав и за срце и за пробаву, а цена је повољна. Изврсни су и месни производи, све је првокласно, домаће, као што ми правимо у Новом Саду, само што је овде другачији ваздух, па се боље осуши“, рекао је Петерк.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Дејан Павловић каже да је основни циљ ове манифестације промоција парка и приозвода са села.

„Већину ових производа ми пласирамо кроз наше угоститељске објекте, тако да смо задовољни и ми и произвођачи, а на крају и наши потрошачи који могу да конзумирају домаће производе“, рекао је Павловић.

Посјетиоци Националног парка „Сутјеска“ и сутра ће имати додатни мотив да посјете ово прелијепо мјесто, јер ће на базену Спортско-рекреативног центра бити одржана друга „Палачинкијада“, на којој ће кувари и угоститељи из Фоче бесплатно спремати разне врсте палачинака.

 

Извор: Глас Српске