Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić u ime Vlade RS otvorio je sinoć 143. Nevesinjsku olimpijadu.

Svečanom otvaranju jedinstvenog sabora tradicije i viteštva prisustvovalo je nekoliko hiljada posjetilaca, sportista i gostiju. Centralni događaj sa viteškim disciplinama i tradicionalnim konjskim trkama biće održan danas na Bratačkom lugu.

Otvarajući Nevesinjsku olimpijadu Bogdanić je naglasio da je Nevesinje pored ove manifestacije i Nevesinjske puške postalo prepoznatljivo i po uslugama nove bolnice. On je rekao da je Vlada RS prepoznala potrebe Nevesinja u oblasti energetike, infrastrukture, zdravstva i obrazovanja, ali daje podršku i kulturi, sportu i turizmu.

−Nevesinjska olimpijade je brend čitave Republike Srpske i svi treba da se ponosimo ovom manifestacijom koja čuva tradiciju, nasljeđe, kulturu i vjeru − dodao je Bogdanić.

On je učesnicima današnjeg događaja na Bratačkom lugu poručio da pokažu viteštvo i umijeće, a organizatorima je poželio da još dugo čuvaju ovu manifestaciju i Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Milenko Avdalović poručio je gostima da se prijatno osjećaju u Nevesinju, a sportistima je poželio sreću u sportskom i viteškom nadmetanju. Avdalović je naglasio da se opština trudi da čuva i njeguje svoju tradicionalnu manifestaciju sporta, kulture i viteštva i „svega onoga što je Hercegovinu podiglo na pijedestal na čemu nam drugi zavide“.

Kulturno-umjetnički program bio je u znaku izvornog narodnog melosa, folklora i sportskog plesa. Specijalni gost večeri bila je poznata interpretatorka duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević iz Bara. U programu su nastupili i Etno grupa „Simonida“, narodni guslar Miroslav Šiljegović, Plesni klub „Lets dens“ i KUD „Nevesinje“.

Na Bratačkom lugu kod Nevesinja danas će biti održan centralni događaj 143. Nevesinjske olimpijade. Program počinje u 12 časova tradicionalnim disciplinama.

Najatraktivnije discipline olimpijade trke konja ostavljene su za sam kraj manifestacije. Organizatori i ove godine priređuju tri galoperske trke, pa ljubitelji konjičkog sporta mogu očekivati istinski spektakl.

 

Izvor: Radio Nevesinje