U Domu kulture u Gacku, svečanom akademijom i dodjelom nagrade „Vladimir Ćorović“ akademiku Jovanki Kalić, sinoć je počela trodnevna manifestacija Ćorovićevi susreti –  20. Naučni skup istoričara.

I ove godine, akademiji je u 19 časova prethodila izložba umjetničkih djela sa ovogodišnje Likovne kolonije „Gacko  – Klinje 2018“.

Godina 1918. kod Srba i u srpskoj istoriografiji ovogodišnja je tema skupa, koja je okupila oko dvadesetak istoričara iz Republike Srpske, Crne Gore, Srbije, Austrije, Bugarske, Rumunije, Rusije i Bjelorusije.

U ime organizatora, riječi dobrodošlice prisutnima je uputio predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Gacko, Radomir Vučković.

„Ime i djelo Vladimira Ćorovića okuplja nas više od 20 godina. Gacko je od večeras, i naredna dva dana, centar istorije kao nauke, ne samo na ovim našim prostorima, nego i u regionu. Mnogo veće sredine poželjele bi ovakav međunarodni naučni skup istoričara“, rekao je Vučković.

Ističući da dvadeset godina nije malo u ljudskim životima, a posebno u razvoju ove manifestacije, Naučni skup otvorio je načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

„Dvedeset godina nije malo u ljudskim životima, a posebno u razvoju ove manifestacije, a mi Gačani imamo čast i zadovoljstvo što smo uložili sebe u organizaciji ovih susreta posebno kad znamo da sva naučna i istorijska misao Srpskih zemalja u naredna dva, tri dana bude u Gacku, i obrađuje teme koje su najznačajnije u istoriji srpskog naroda“, istakao je Radmilović.

U ime Akademije nauka i umjetnosti RS, koja je uz Ćorovićeve susrete od njihovog osnivanja, skup je pozdravio i prof. dr Vojislav Maksimović.

Odluku i obrazloženje povodom dodjele nagrade, saopštio je člana žirija doc. dr Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Žiri za dodjelu nagrade „Vladimir Ćorović jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja nagrada „Vladimir Ćorović“ za 2018. godinu dodijeli Jovanki Kalić, redovnom članu Srpske akademije nauka i umjetnosti, za životno djelo. Žiri je ocijenio da je akademik Kalić svojim višedecenijskim naučnim radom na polju istorijske nauke, dala dragocjen doprinos srpskoj istoriografiji i kulturi i time u potpunosti zaslužila ovo visoko priznanje“, rekao je Mastilović.

Nagradu za životno djelo uručio je načelnik opštine, Milan Radmilović, a kako slavodobitnik nagrade Jovanka Kalić, sinoć nije bila prisutna, nagradu i poklon ispred SPKD „Prosvjeta“, u njeno ime su preuzeli predstavnici zavičajnog kluba Gačana iz Beograda.

Uručena je i Specijalna povelja „Vladimir Ćorović“ dr Milanu Miciću iz Novog Sada, za knjigu –Amerikanci srpski ratni dobrovoljci iz SAD-a.

Pored predstavnika lokalne vlasti i privrednih subjekata iz Gacka, akademiji su prisustvovali generalni konzul Srbije u Mostaru, Marija Bakoč sa saradnicima, predstavnici Akademije nauka i umjetnosti RS, predstavnici zavičajnog kluba Gačana iz Beograda, predstavnici Golijskog sabora kulture, pukovnik Anđelko Milićević, direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić i drugi gosti.

U revijalnom dijelu programa učestvovao je hor Sveti novomučenik Stanko Ostroški iz Nikšića, Snežana Spasić, izvođač tradicionalne muzike i vođa muzičke grupe NAISA iz Niša i narodni guslar, Nenad Ivković.

U prostorijama parohijskog doma u Gacku jutros od 9 časova počelo je izlaganje referata na ovogodišnju temu skupa –  Godina 1918. kod Srba i u srpskoj istoriografiji, a potom će se u 13 časova održati istorijski čas u SŠC „Pero Slijepčević“. Sutra je planiran nastavak rada skupa, istorijski čas u Pridvorici kod Gacka, a potom i promocija Prosvjetinih izdanja u parohijskom domu u Danićima.

Ćorovićevi susreti – Naučni skup istoričara, održavaju se u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko, pod pokroviteljstvom Opštine Gacko i Ministarstva nauke i tehnologije RS i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izvor: Opština Gacko