Proslava krsne slave grada i sabornog hrama – Svetog preobraženja Gospodnjeg nastavljena je sinoć prazničnim bogosluženjem u sabornom hramu, koje su služili episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni Atanasije i novoizabrani vladika, arhimandrit Dimitrije sa sveštenstvom.

Predvođena arhijerejima, svečana litija – u kojoj je bio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te brojne zvanice iz javnog života Republike Srpske i regiona – prošla je ulicama grada do Trga slobode, gdje se na spomeniku Herojima za slobodu slavskom besjedom, posljednjom nakon više od dvije decenije sveštenoslužiteljstva u Hercegovini, vjernicima obratio vladika Grigorije.

On je podsjetio da je trebinjska slavska litija još od 1992. godine vodila na goru preobraženja, preobražavala i iscjeljivala, odobrovoljavala i upućivala ka Gospodu, a potom jedne ka drugima, čime je Trebinje postao grad preobraženja i preobražaja.

Za njega i njegovo srce – rekao je vladika pozdravljen burnim aplauzima – jedina i sveta otadžbina i dalje biće Hercegovina, iz koji nikad neće moći upotpunosti otići – jer su ovdje njegovi najmiliji, grobovi i najbolji prijatelji.

-Samo vas jedno molim – ne dajte crkvu i svetinju ni za šta. Čuvajte domove i porodice. Budite duhovni lavovi. Nikada ne gubite ljubav ni hrabrost i uvijek se zapitajte u čijem ste društvu – i da li ste dostojni lavova koje pomenusmo – poručio je episkop zahumsko hercegovački Grigorije.

 

Izvor: Grad Trebinje