Прослава крсне славе града и саборног храма – Светог преображења Господњег настављена је синоћ празничним богослужењем у саборном храму, које су служили епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени Атанасије и новоизабрани владика, архимандрит Димитрије са свештенством.

Предвођена архијерејима, свечана литија – у којој је био и предсједник Републике Српске Милорад Додик, те бројне званице из јавног живота Републике Српске и региона – прошла је улицама града до Трга слободе, гдје се на споменику Херојима за слободу славском бесједом, посљедњом након више од двије деценије свештенослужитељства у Херцеговини, вјерницима обратио владика Григорије.

Он је подсјетио да је требињска славска литија још од 1992. године водила на гору преображења, преображавала и исцјељивала, одобровољавала и упућивала ка Господу, а потом једне ка другима, чиме је Требиње постао град преображења и преображаја.

За њега и његово срце – рекао је владика поздрављен бурним аплаузима – једина и света отаџбина и даље биће Херцеговина, из који никад неће моћи употпуности отићи – јер су овдје његови најмилији, гробови и најбољи пријатељи.

-Само вас једно молим – не дајте цркву и светињу ни за шта. Чувајте домове и породице. Будите духовни лавови. Никада не губите љубав ни храброст и увијек се запитајте у чијем сте друштву – и да ли сте достојни лавова које поменусмо – поручио је епископ захумско херцеговачки Григорије.

 

Извор: Град Требиње