У Дому културе „Небојша Глоговац“ синоћ је приређена Светосавска акдемија са богатим културно-умјетничким програмом.

Општина Невесиње и Српска православна црква у сарадњи са културним и јавним установама суграђанима су уприличили достојну светосавску приредбу са разноврсним културним и музичким садржајима и духовним поукама.

SS 2

Овогодишњи Светосавски сабор у Невесињу био је у знаку два велика јубилеја – 800 година од оснивања Хумске епископије и 130 година од прве светосавске академије у Невесињу.

Након Светосавске химне о првом српском архиепископу и просвјетитељу бесједио је свештеник Милан Унковић који свештеничку службу обавља у Лас Вегасу. Он је за Светог Сава рекао да је зачетник српске духовности, учитељ и путовођа, дипломата и иноватор и што је најважније свједок да постоји пут у живот вјечни. На академији је прочитана и бесједа књижевника мр Момчила Голијанина у којој се наглашава да је Свети Саво „обгрлио сав свој српски род, сакупио, ујединио и благословио и оставио аманет да живи у братском загрљају и слози“, преноси портал Радио Невесиња.

SS

Наратори су, током програма посвећеног духовном препородитељу српског народа, пренијели духовне поуке протојереја др Владана Перишића.

Култ Светог Сава кроз пјесме су оживиле чланице етно група“Симонида“ и „Свети Димитрије“, композитор Горан Дука и ученици ОШ „Ристо Пророковић“, СШЦ „Алекса Шантић“ и Музичке школе „Свети Роман Мелод“.

SS 3

Обиљежавање Светог Сава наставља су у недјељу светом литургијом у Саборном храму, школским приредбама и славским обредима у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.

 

SS 4

SS 5

SS 6

SS 7