Требињска публика имаће прилику да од 14. до 20. марта у два термина (18 и 20 часова) погледа српски филм „Краљ Патар Први“.

Филм Краљ Петар Први који је снимњен прошле године у режији Петра Ристовског настао је по роману Чарапе краља Петра, Милована Витезовића објављеног 1994. године.

Снимање филма трајало је 110 дана на Старој планини, у Ваљеву, Сомбору, Крупњу и Љубовији.

Краљ Петар Карађорђевић, као млад протјеран је из Србије од стране супарничке династије Обреновић. Никада није успио да направи чврсту везу са земљом из које је потекао, народом чији је поетнцијални краљ, нити титулом која му по праву припада.

Када се сплетом историјских околности краљ Петар Карађорђевић вратио у домовину, увео је парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије. Али, Србији се није дало да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први свјетски рат и Аустроугарска показује сву своју немилосрдност. Послије двије херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно. Током мучног повлачења преко албанских планина, краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она завјетује самог краља да му преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ налази Маринка прекасно, а Макрена умире на гробу младог аустријског војника оплакујући, у име свих мајки, све синове – невине жртве рата.

Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо, острва смрти али и српског васкрснућа!

ХП, март, 2019.