У Требињу је јуче представљен пројекат урбанистичко- архитектонског рјешења за православни духовни центар у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког у Поповом пољу.

Најбоље архитектонско рјешење понудио је требињски пројекти биро „Контура“, а за  градњу духовног центра Влада Србије издовојиће 800 хиљада КМ.  Укупна вредност пројектованог комплекса са конаком  је око 1.600.000 КМ, а простираће се на површини око 800 метара квадратних. Град ће из буџета финансирати израду главног пројекта, почетак радова је планиран за прољеће наредне године, а градња ће трајати две до три године.

„Заједно ћемо радити у договору са Владом Србије и РС, мјештанима Мркоњићима и  донаторима који су заинтересовани за изградњу овог комплекса. Већ имамо донаторе, сав износ новца смо обзебедили и  неће нам бити потребна додатна буџетска средства“, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Осим изградње конака на мјесту сеоске школе и уређења објеката  око цркве подигнуте на родној кући Светог Василија биће урађене и пјешачке стазе, проширени паркинзи и прилазни путеви,  а у  уз гробно место мајке Светог Василија биће урађено посебно место за паљење свијећа.

 

Извор: Град Требиње