U Trebinju je juče predstavljen projekat urbanističko- arhitektonskog rješenja za pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog u Popovom polju.

Najbolje arhitektonsko rješenje ponudio je trebinjski projekti biro „Kontura“, a za  gradnju duhovnog centra Vlada Srbije izdovojiće 800 hiljada KM.  Ukupna vrednost projektovanog kompleksa sa konakom  je oko 1.600.000 KM, a prostiraće se na površini oko 800 metara kvadratnih. Grad će iz budžeta finansirati izradu glavnog projekta, početak radova je planiran za proljeće naredne godine, a gradnja će trajati dve do tri godine.

„Zajedno ćemo raditi u dogovoru sa Vladom Srbije i RS, mještanima Mrkonjićima i  donatorima koji su zainteresovani za izgradnju ovog kompleksa. Već imamo donatore, sav iznos novca smo obzebedili i  neće nam biti potrebna dodatna budžetska sredstva“, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Osim izgradnje konaka na mjestu seoske škole i uređenja objekata  oko crkve podignute na rodnoj kući Svetog Vasilija biće urađene i pješačke staze, prošireni parkinzi i prilazni putevi,  a u  uz grobno mesto majke Svetog Vasilija biće urađeno posebno mesto za paljenje svijeća.

 

Izvor: Grad Trebinje