Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio je sinoć u Nevesinju posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

odlikovanja 2

Karan je u okviru Mitrovdanskih svečanosti uručio devet Medalja zasluga za narod za poginule borce iz Nevesinja, Trebinja i Gacka.

odlikovanja3

Odlikovanja su dodijeljena ukazom predsjednika RS Milorada Dodika na inicijativu Boračke organizacije RS.odlikovanja 9

Milinko Vulović iz Gacka preuzeo je odlikovanje za poginulog brata Miloša. Kaže da današnje priznanje mnogo znači, jer žrtva njegovog brata nije zaboravljena.

sala 4

Izaslanik predsjednika RS Siniša Karan rekao je da je u ovoj godini predsjednik RS Milorad Dodik ukazom posthumno odlikovao 174 borca, a od 2012. godine do danas 1.740. On je naglasio da je čuvanje patriotizma i slobodarskih tradicija trajni zadatak i građana i vlasti.

– Naša je dužnost ne samo da se sjećamo poginulih junaka, nego i obaveza da nastavimo da gradimo njihov sveti cilj prema kome su stremili – poručio je Karan.

sala 2

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da je Nevesinje u ratu podnijelo veliku žrtvu i da su u najdubljem sjećanju ostale Mitrovdanske bitke. Ističući herojstvo pripadnika Nevesinjske brigade, Avdalović je iznio podatak da je poginulo više od stotinu jedinaca, a da su deset nastradalih boraca iz ove jedinice bili rođena braća.

− Naš zadatak je da čuvamo Republiku Srpsku za koju su dati toliki životi i da se trudimo da nam bude bolja i ljepša – poručio je Avdalović.

siniša

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac naglasio je da nikada ne smijemo zaboraviti junake koji su branili čast i slobodu otadžbine.

Dan opštine i Krsnu slavu Boračke organizacije RS građanima Nevesinja i saborcima čestitao je ratni komandant pukovnik Novica Gušić.

„Od kosovskog Vidovdana, do nevesinjskog Mitrovdana rađamo se kao Srbi da bismo živjeli pred Bogom časni i molitveni, pred narodima oslobođeni, svoji i umiveni, na korist prijateljima i na oprez onim drugim“, poručio je, između ostalog, legendarni komandant u čestitki.

recitacija2

Svoje stihove na temu Mitrovdana govorile su učenice Nina Golijanin i Milica Radovanović, pobjednice Konkursa koji je raspisala Opštinska boračka organizacija.

recitacija 1

Prije uručivanja odlikovanja u Spomen sobi na Gvozdu služen je pomen poginulim borcima, a delegacije opštinske i republičke vlasti, Boračke organizacije RS, Opštinske organizacije poginulih i nestalih i Ratnih veterana Nevesinja položile su vijence kod Spomen obilježja.

vijenci 1

Mitrovdanske svečanosti nastavljaju se sutra svetom liturgijom u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju će sa početkom u 9 časova služiti episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Kod Spomenika slobode biće služen parastos, a delegacije će položiti vijence.

U 12 časova vladika Dimitrije osvještaće obnovljeni Dom kulture u kojem će pola sata kasnije biti održana svečana akademija sa bogatim programom i obraćanjem zvaničnika.