Arheolozi Muzeja Hercegovine Trebinje, u saradnji sa beogradskim kolegama, obavili su prva arheološka istraživanja pored temelja starije srednjovjekovne crkve pod Makovim valom u Cernici kod Gacka, za koju se pretpostavlja da je zadužbina kneginje Jelene Lazarević, kćerke kneza Lazara, prilikom kojih je pronađena i porodična grobnica.

Direktorica Muzeja Hercegovine i rukovodilac istraživanja Ivana Grujić kaže da su temelje crkve, koja najvjerovatnije datira sa početka 15. vijeka, mještani otkrili još 2013. godine. Prva arheološka istraživanja upotpunjena su i forenzičkom analizom skeleta.

– Temelji su nađeni na lokalitetu pod Makovim valom, koje je živo, savremeno groblje. Uz temelje smo tokom arheoloških iskopavanja našli porodičnu grobnicu sa pet skeleta iznad koje se nalazio stećak u obliku ploče sa natpisom “Knez Nikola Rašković Drobnjak” – rekla je Grujićeva i istakla da su DNK uzorci preneseni na analizu u Beograd.

Arheološka istraživanja će, kako se pretpostavlja, potvrditi narodno predanje da je Jelena Lazarević, supruga vojvode Sandalja Hranića Kosače, u srednjem vijeku podigla sedam zadužbina na prostoru Cernice, u blizini srednjovjekovnog grada Ključa.

Grujićeva dodaje da za dan-dva počinju prva arheološka istraživanja crkve Svetog Ilije u Mesarima, koja je nacionalni spomenik u BiH, a arheolozi Muzeja Hercegovine ove godine učestvovali su i u istraživanjima na području Skelana i Srebrenice.

 

Izvor: Glas Srpske