Министарство породице, омладине и спорта расписало је конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, који ће бити отворен у наредних 30 дана, потврдила је ресорни министар Соња Давидовић.

Давидовићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да је за ове намене у току године планирано издвајање од 1,7 милиона конвертибилних марака из буџета Српске, те да ће Министарство покушати да распише још један овакав конкурс у другој половини године.

– Потрудићемо се да то урадимо како бисмо свим младима који обезбеђују прву стамбену јединицу омогућили да конкуришу за субвенцију, поручила је Давидовићева.

Она је истакла да право пријаве на конкурс имају лица која су држављани Српске и имају пребивалиште у Републици.

– Морају да имају одобрен кредит код Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске и доби до 35 година у моменту подизања кредита, рекла је Давидовићева.

Давидовићева је подсетила да су породице са децом уврштене у бенефициране групе код добијања стамбених кредита, додајући да је ИРБ лани смањила каматне стопе свим корисницима и вратила кредитну линију за самце.

– Такође, максимални износ кредита је повећан, па је могуће подићи до 150.000 КМ на период отплате од 25 година, напоменула је Давидовићева.

Она је признала да је било кашњења исплата субвенција, али и да је након одређеног периода корисницима било уплаћивано више тих износа одједном.

– Грађани ни у једном случају нису били оштећени и потрудићемо се да у наредном периоду исплата субвенција буде редовна, истакла је Давидовићева.

Она је нагласила да ресорно министарство посебни програм субвенција каматне стопе за младе и младе брачне парове успешно реализује од 2008. године.

– Поносни смо што смо на овај начин помогли отплату кредита за 3.398 корисника за шта је Влада Српске издвојила 9,7 милиона КМ, рекла је Давидовићева и нагласила да су субвенцију добили сви корисници који су до сада конкурисали, а испуњавали су услове.

Извор: Вечерње новости