U sklopu projekta “Karavan časti – Solunci govore potomci pamte”, sinoć je u prostorijama parohijskog doma u Gacku otvorena izložba četrdeset fotografija „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“, upotpunjena autentičnim muzejskim eksponatima vezanim za Prvi svjetski rat.

Na početku večeri ispred „Kulturiksa“, organizatora projekta, obratio se glumac Srđa Bjelogrlić, koji je podsjetio na prvobitnu ideju projekta i zahvalio se svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji. Istakavši da je prošla skoro sve srpske zemlje, izložbu je otvorio istoričar, Milan Nikčević.

„Drago mi je pripadam ovoj maloj grupi ljudi koja je smogla snage da u ovoj značajnoj godišnjici – stogodišnjici od završetka velikog rata, pokuša da ovdje u Gacku vrati dio duga našim slavnim precima. U ovom trećem segmentu Karavana časti, kroz izložbu fotografija imamo priliku da se sjetimo velike generacije koja je iznijela oslobođenje Srpskog naroda 1918. godine“, rekao je Nikčević.

Između ostalog, posjetioci su po prvi put mogli da vide čuveni mitraljez „Maksim“, dnevnik iz Prvog svjetskog rata vojnika Ćetka Mirića iz sela Domrka, i originalnu Karađorđevu zvijezdu sa mačevima, koja je u vlasništvu porodice Tepavčević iz sela Vratkovića.

Posjetioci su uživali i u stihovima našeg pjesnika Sretena Vidakovića, a tradicionalna srpska pjesma uz pratnju klavira i gitare, večeri je dala posebnu notu.

Izložba je otvorena narednih deset dana, a organizovana je u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije, pod pokroviteljstvom Opštine Gacko, uz pomoć brojnih saveznika i prijatelja pomenutog projekta.

 

Izvor: Opština Gacko