Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije osvještao je novosagrađenu Crkvu Prepodobne Marije Magdaline u Bukurićima kod Nevesinja.

Bukurici2

Sveti čin obavljen je u prisustvu velikog broja vjernika iz čitave Hercegovine i zavičajaca rasutih po svijetu.

U svojoj besjedi vladika Grigorije naglasio je da je današnji događaj veliki za ovo malo mjesto.

– Ovaj Hram je jedan od onih hercegovačkih hramova za koje je Jovan Dučić rekao da je u takvim hramovima sretao Boga mnogo više i češće nego u najveleljepnijim svjetskim crkvama – istakao je Grigorije.

Bukurici4

U ime mještana sela Bukurići, Milisav Đurasović iz Novog Sada poklonio je ikonu Prepodobne Marije Magdaline vladici Grigoriju, u znak zahvalnosti na svemu što je uradio za Hercegovinu i njen narod.

– Hvala vladici Grigoriju na svemu što je uradio u našoj Eparhiji, mom Mostaru i Nevesinju i svima koji su došli da uveličaju današnji dan – rekao je Đurasović.

Bukurici1

Bojan Pantić, otac dječaka Luke koji se danas krstio, kaže da je najsrećniji čovjek na svijetu jer je u svečanoj atmosferi i u ovom prelijepom Hramu krstio svog sina.

– Osjećaj je zaista neopisiv, a na radost čitave porodice našeg Luku je krstio vladika Grigorije, što je posebna čast – rekao je Pantić.

Mještanin Desko Đurasović zahvalio se svima koji su doprinijeli da ovaj Hram zablista u punom sjaju.

– Mi se kao domaćini jako lijepo osjećamo i ovo je Hram Srpske pravoslavne crkve a to znači i Hram svih nas – poručio je Đurasović.

Član Odbora za izgradnju Miljan Đurasović rekao je da je uz blagoslov vladike Grigorija izgradnja počela  2017. godine, a temelje novog hrama posvećenog Mariji Magdalini 26. aprila ove godine osvještao je arhimandrit Danilo iz manastira Žitomislić.

– Izgradnja je trajala tri mjeseca, a sve građevinske radove radili su mještani uz pomoć svih dobrih ljudi koji su sa velikom voljom i entuzijazmom proteklih mjeseci učestvovali i dali svoj doprinos kako bi u vrlo kratkom periodu ovo sveto mjesto zablistalo u najljepšem sjaju.

On je dodao da je prethodnih mjeseci bilo zadovoljstvo okupljati se i raditi na podizanju crkve, gdje se mogao osjetiti duh zajedništva i sloge, u nadi da će se i u budućnosti okupljati u što većem broju kako bi mlađim naraštajima prenijeli običaje i tradiciju i naučili ih da je jedini istinski put, put Božiji.

Zajedno sa svojim rođacima i porodicom iz Švajcarske je stigao i Predrag Đurasović kako bi prisustvovao ovom velikom događaju.

– Već 25 godina živim u malom Švajcarskom gradu Monteju, i koristim svaku priliku da dođem u Bukuriće. Današnji dan je nešto što se riječima ne može opisati, jer sam nakon dugo vremena vidio drage ljude, prijatelje i komšije i jako sam srećan što je ovo selo dobilo crkvu koja će biti mjesto naših novih okupljanja i druženja – sa nostalgijom kaže Đurasović.

Mještani sela su za sve goste pripremili trpezu ljubavi, a današnju atmosferu uljepšala je Etno grupa „Simonida“.

Bukurici6

 

Izvor: Radio Nevesinje