Сама идеја за овај пројекат јавила се у 2016. години.

Већина фестивала или смотри културног стваралаштва БиХ, па тиме и позоришног, нема средства за обезбјеђивање основних услова, хране и смјештаја, за учеснике, тако да млади и они који са њима раде немају прилику упоредити своје стваралаштво, размијенити искуства, присуствовати радионицама, уопште едуковати се и стицати знања из позоришне умјетности, са којом су одлучили бавити се. Такође, уочена је готово херметичка етничка затвореност у размјенама омладинских позоришних представа.

У мају 2016. године предложено је, а управни одбор КС Мале ствари усвојио приједлог, да се покушају изнаћи начини за реализацију фестивала омладинског стваралаштва на коме би сви учесници имали могућност боравка и гледања свих представа, присуствовати стручно вођеним округлим столовима о представама и бити окупирани едукацијом од стране доказаних ствараоца из одређене области драмског стваралаштва, а да при том не изискује велика средства и да превише не оптерећује локалне изворе финансирања.

Током 2016. остварени су контакти са одређеним срединама из БиХ у којима постоји омладинско  позоришно стваралаштво, те са стручним сарадницима и самим институцијама Народног позоришта Републике Српске Бања Лука, Босанским народним позориштем Зеница и Хрватским народним казалиштем Мостар.

Такође, пронађени су партнери за подршку у реализацији пројекта, а то су Одред извиђача Требиње, који располаже знатно повољнијим смјештајним капацитетима (погодним у планираном термину) него што су то Хотели или Хостели, те ЈУ Дом младих Требиње који располаже просторним капацитетима за одржавање дијела пројектних активности, а прије свега фестивалским програмом.

Овај пројекат и његова идеја у основи имају едукацију и размјену искустава и знања у раду са младима и рада омладинских позоришта БиХ, али у центар збивања се поставља камп/фестивал који на још један квалитетан и оригиналан начин доприноси културном садржају и промоцији Требиња.

Циљна група су сви млади ствараоци у омладинским позориштима БиХ, а у фестивалском смислу и сви грађани Требиња, Источне Херцеговине, али и поштоваоци и љубитељи умјетности на далеко ширем простору.

Oвакве активности на најбољи начин  промовишу Требиње и доприносе добром имиџу.

Пројекат је подржала Амбасада Швајцарске, односно Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC). Подршци се, поред ЈУ Дома младих и Одреда извиђача  придружила и управа Града Требиња, као и д.о.о. Бонита и TQ net локалне фирме, те Херцег ТВ, Херцеговина промо и Радиo Требиње као медијски спонзори.

 

ХП, август 2018.