Zavod za statistiku Republike Srpske će od 1. do 15. decembra sprovesti anketu godišnjeg istraživanja poljoprivrednih gazdinstava za 2018, kojom će biti prikupljeni podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, kao i o brojnom stanju stoke u Srpskoj.

Ovim istraživanjem će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, doći i do podataka o stočnoj proizvodnji, klanju stoke, proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu.

„Doći će se do podataka o prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, te sredstvima i uslugama korištenim u poljoprivrednoj proizvodnji“, saopšteno je iz Zavoda.

Iz ove institucije naveli su da će anketom na teritoriji Srpske biti obuhvaćeno oko 6.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

„Porodična gazdinstva su odabrana slučajnim izborom, a podaci za gazdinstva pravnih lica i preduzetnika biće prikupljeni izvještajnom metodom. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe, a obezbijediće osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom nivou“, navode iz Zavoda.

Ovlašteni anketari će sprovesti ovo istraživanje na osnovu plana rada Zavoda za ovu godinu.

 

Izvor: RTRS